Er det noe jeg kan gjøre nå som koronaviruset er her?

SVAR: Det er de voksne som har ansvaret for å jobbe med sykdommer. Men det er likevel noen ting barna kan prøve å huske på å gjøre:

 • Passe på å vaske hendene dine godt, og å nyse i papir eller i armkroken.
 • Passe på så du ikke skremmer andre barn
 • Lek som før og gjør hyggelige ting og forsøk å tenke så lite som mulig på det som skjer.
 • Tenker du mye på sykdommen, så snakk med en voksen du stoler på og be den voksne om å forklare for deg hva som skjer.


Hva er egentlig koronaviruset?

SVAR: Det finnes flere typer koronavirus, men dette er et nytt som vi aldri har sett før. Det kan gi alt fra mild forkjølelse og alvorlig lungebetennelse. Koronavirusene har fått navnet sitt fordi de har små tagger som ser ut som en krone i mikroskopet, og "corona" betyr krone på latin.


Er korona farlig?

SVAR: Fordi viruset er nytt, er det mye vi ikke vet ennå. De fleste av de som har blitt smittet av viruset, har ikke blitt særlig syke. Men for noen mennesker, som eldre personer eller andre som har sykdommer fra før, kan koronaviruset være veldig alvorlig. Derfor er vi opptatt at av smitten skal spre seg minst mulig.


Men hvorfor dør så mange om det ikke er farlig?

SVAR: De fleste dør ikke, men får en mild sykdom, så risikoen for å dø ser ut til å være veldig lav. Grunnen til høye dødstall er fordi det etter hvert er mange som har blitt smittet.


Kan jeg få korona om noen hoster på meg? For eksempel på skolen?

SVAR: Sannsynligvis ikke, de som er syke vil bli holdt hjemme. Men hvis noen som er syke av koronaviruset hoster eller nyser på deg, kan du bli smittet, som ved forkjølelse.


Hva kan jeg gjøre for å ikke bli smittet?

SVAR: Korona smitter gjennom noe som kalles dråpesmitte fordi det smitter ved dråper man kan hoste eller nyse ut av kroppen. Derfor må den som er syk holde avstand til andre. Det du kan gjøre er å vaske hendene sine ofte og bruke for eksempel Antibac om man ikke har mulighet å vaske hendene. I tillegg må man huske på at når man skal nyse eller hoste må man bruke et papirlommetørkle eller albuekroken.


Men jeg har lest at det ikke er lurt å hoste i albuekroken?

SVAR: Hvis du plutselig må nyse vil du forsøke å ta imot med hånden, og da vil du lett legge igjen virus etter deg, men hvis du nyser i albuekroken vil du ikke spre viruset videre like lett. Dersom du har et papirlommetørkle tilgjengelig, bruk det og så kast det etterpå.


Hva skal jeg gjøre om jeg tror jeg har blitt smittet?

SVAR: Hvis du føler deg syk og har vært et sted der du vet at sykdommen finnes, eller har vært i kontakt med noen som er smittet, må du si fra til en voksen så kan de ringe legen og avtale hva man bør gjøre.

For ikke å smitte andre er det viktig at de voksne ringer til legen. Hvis legen er usikker på hvor syk du er, blir du undersøkt.

Dersom du blir alvorlig syk, vil du bli lagt inn på sykehus, men dersom du ikke blir veldig syk, kan du være hjemme. Da vil noen komme og teste deg hjemme. Etter dette vil de ringe deg hver dag for å følge med på hvordan du har det. Det er viktig at man holder seg inne i huset for å ikke spre smitte.

Hvis noen i familien din er syke vil alle som bor i samme huset, blir du bedt om å holde seg hjemme og unngå kontakt med andre til sykdommen er gått over.


Jeg bruker å bestille leker og utstyr til telefonen fra Kina, kan jeg bli smittet av det?

SVAR: Nei, man tror ikke viruset vil være smittsomt etter den lange veien det tar å komme seg fra Kina til Norge. Derfor kan ikke tingene i pakken smitte deg.


Særlig viktig å tenke på i møte med små barn (mellom ca 2 og 7 år)

 • Det er viktig å lytte til barnet, vær tilstede i samtalen og la barnet snakke ferdig.
 • Husk at særlig mindre barn «fyller ut» med fantasien når det er ting de ikke forstår.
 • Legg merke til om barnet ditt er opptatt av korona-utbruddet. Hvis ikke, hold igjen med å selv ta det opp.
 • Vær tydelig på at det er lov til å være redd, lei seg eller sint.
 • Vær konkret, klar og tydelig. Gjenta gjerne på ulike måter.
 • Forklar hvordan man blir smittet (dråpesmitte på nært hold) – og hvordan man unngår å bli smittet (Håndhygiene, nys i albuekroken osv)
 • Fortell hvem som behandler pasientene (flinke leger og sykepleiere)
 • Fortell hvordan man behandler pasientene – de sykeste må på sykehus og får medisin. De som bare er litt syke kan være hjemme, men kan ikke være sammen med andre mennesker på en stund (14 dager)
 • Sykdommen er alvorlig, men vi er godt forberedt i Norge.
 • Husk at det er mange tusen leger og sykepleiere og andre som passer på at pasientene får så god behandling som mulig.
 • Dersom barnet kjenner seg dårlig, så ta temperaturen. Barn med feber skal holdes hjemme fra skolen.

For mer oppdatert informasjon om korona-viruset, gå til: www.fhi.no

Oppdaterte tall

Folkehelseinstituttet fikk tirsdag bekreftet at ytterligere 8 personer har testet positivt på koronavirus (inkludert de syv som ble bekreftet tidligere i dag, 3. mars). Ingen av dem er alvorlig syke eller innlagt på sykehus. Totalt er 33 personer smittet av koronavirus i Norge.

Av de 8 nye tilfellene er 3 fra Viken, 1 fra Troms og Finnmark, 3 fra Vestland og 1 fra Agder. Syv av disse har tilknytning til utbruddet i Nord-Italia og ett av tilfellene er knyttet til utbruddet ved Ullevål.

Personene er hjemmeisolert og følges opp av lokal helsetjeneste i sine respektive kommuner.

Geografisk tilhørighet

Per 03.03.20 har til sammen 33 personer testet positivt på koronavirus i Norge. Den geografiske tilhørighetene til disse tilfellene er som følger:

 • Agder: 3
 • Oslo: 7
 • Rogaland: 1
 • Troms og Finnmark: 2
 • Vestland: 12
 • Viken: 8

Nye råd

FHI har gått ut med informasjon og nye råd, inkludert:

ReiserådInformasjon til skoler, skolefritidsording og barnehager

Råd til personer som er i hjemmekarantene

Råd til pasienter som isoleres i hjemmet ved koronavirus

Formålet med rådene er å redusere faren for at nordmenn smittes og tar med seg viruset hjem til Norge.

Viktig å følge med på rådene fra Folkehelseinstituttet

– Dette er en situasjon under utvikling, og rådene våre er under fortløpende vurdering i takt med kunnskap om situasjonen og utviklingen i andre land, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.