De to musikere Margot Kiis og Tore Bråthen har arrangert og tilrettelagt flere låter som de ønsker å presentere foran publikum sammen med bandet sitt. Det blir servert godbiter som Birdland (Weather Report), A Night in Tunisia (Dizzy Gillespie), Filthy McNasty (Horace Silver) og Still Crazy after all these years (Paul Simon) med flere.

– Det er ikke ofte du får en blåserrekke som dette, og du har mye å se frem til på lørdag, sier Bernt Laundal. – Dette er en mulighet til å bli med på den første av mange store konserter.

For å gi deg en liten forsmak, forteller Laundal om to av musikerne som skal spille den kvelden – vokalisten Margot Kiis og Emmanuel Waldron som spiller tangenter:

Margot Kiis

– Margot Kiis er allerede kjent i Flekkefjord, for hun har hatt flere konserter her. Hun er utdannet sanger og sangpedagog med vekt på pop og jazz. I tillegg til dette arbeider hun også som kordirigent, noe musikklivet i Lister-regionen nyter godt av.

Margot Kiis har spilt tangentinstrumenter fra barnsben av, deltatt i internasjonale konkurranser for jazzsangere, sunget mainstreamjazz siden begynnelsen på 1990-tallet og drevet privat sangskole.

– I tillegg til å gi privat sangundervisning, dirigere menighetskoret i Lyngdal og blandakoret Nordvesten i Farsund, er hun også kirkemusiker i Lyngdal.

Margot Kiis har deltatt på mange jazzfestivaler i Estland, Finland, Sverige, Latvia og senere i Reykjavik. Hun har vært solist med storband og deltatt på storbandfestivaler i København, Imatra i Finland, Tyskland og Estland. Hun har jobbet som pop-jazz sangpedagog på Island og i Norge i 24 år.

Hennes store forbilder er blant annet Ella Fitzgerald, Natalie Cole, Mel Tormè, Tony Bennett, Dee Dee Bridgewater, Carmen McRae, Chet Baker.

Margot Kiis har gitt ut to egne album og medvirket på flere andre album.

Emmanuel Waldron

Når det gjelder Emmanuel Waldron, så tror Laundal at de fleste i Flekkefjord egentlig ikke vet hvor stor musiker og artist han er.

– Vi kjenner han best som kirkemusikeren, bandlederen og mentoren i Metodistkirken i Flekkefjord, men samtidig med dette har han en aktiv og pågående karriere som internasjonal jazzartist, musiker, arrangør, mentor, produsent og komponist, understreker Laundal.

– Det er ikke mange ganger vi har hatt musikere og artister på besøk i jazzklubben som har spilt for bl.a. dronning Elisabeth, prins Charles og paven.

Det som imponerte prins Charles, imponerte også innbyggerne i Flekkefjord, hvor han er bosatt: Improvisasjoner, harmonisering og rytmikk som tar pusten fra lytteren. Det er ikke uten grunn han mottar priser for sitt spill.

– Som de fleste av oss som begynte å spille piano som barn, ble også Emmanuel Waldron introdusert for klassisk musikk allerede som seksåring, men det gikk ikke lang tid før han var involvert i jazz, gospel, blues, R´n´B og soul. Senere har han bygd en karriere som en ettertraktet musiker for et bredt felt av artister og band i Storbritannia og internasjonalt.

Emmanuel Waldron har spilt på scener med de største artister i så å si hele Europa i tillegg til USA, Trinidad og Jordan, – for kongefamilien. Han har jobbet med eller delt scene med artister som The Black Eyed Peas, Gwen Stefani, Karen Gibson & The Kingdom Choir, Annie Lennox, London Community Gospel Choir, Ruby Turner, David & Carrie Grant, Ronan Keating, Courtney Pine, Pixie Lott, Alfie Boe, Beverley Knight, Jools Holland, Steve Brookstein (verdens 1. X-Factor-vinner), The Philharmonia Orchestra, soulsangeren Kenny Thomas og mange andre artister.

Waldron har spilt inn syv album i sitt navn.

Dobbeltkonsert

Margot Kiis og Emmanuel Waldron spiller i en jazzduo som stadig holder konserter fra Stavanger til Kristiansand. Lørdag 23. april vil de også spille på scenen i Flekkefjord. Men duoen er ikke alt publikum får oppleve den kvelden.

De to artistene inngår nemlig i det nyoppståtte bandet «The Kiises» som også håper å bli tatt godt imot. Konserten består av to deler, hvor Margot Kiis og Emmanuel Waldron spiller før pausen, og resten av bandet kommer opp på scenen etter pausen.

«The Kiises» kom til ved årsskiftet, og dette blir deres aller første konsert sammen. Dette gleder de seg til.

– Jeg har store forventninger, og håper på mange tilskuere i salen, forteller Karlo Kiis i et telefonintervju.

– Jeg har stor tro på bandet vårt, og håper at denne debuten er en begynnelse på noe stort.

Bandet består av musikere mange jazzinteresserte kjenner og har møtt tidligere i andre sammenhenger:

I bandet er Emmanuel Waldron på tangenter, Margot Kiis på vokal, ektemannen Kaldo Kiis, kjent og kjær korpsdirigent for Flekkefjord Musikkorps, på trombone, Steinar Tovslid Jeffs på gitar, Edgar Vegge på bass, Kjell-Håkon Aalvik på trommer, Tore Bråthen på trompet og arrangementer, Torstein Halvorsen på altsaks og Karlo Kiis på tenorsaks.

Kom sammen

Da Agder spurte bandet hvordan de har kommet til å bli «The Kiises», ble en fortelling med mange tråder lagt frem. Den begynner med to personer som lenge har hatt en drøm om å starte et profesjonelt jazzband:

Margot og Kaldo Kiis flyttet til Norge i 2012, og har vært bosatt i Lyngdal siden 2016. De er begge profesjonelle utøvende musikere, og har i tillegg til sine resterende musikalske jobber, en stor lidenskap for jazz og rytmisk musikk.

– Da Torstein Halvorsen, profesjonell blåseinstrumentreparatør og frilans saksofonist, flyttet fra Bergen til Kvinesdal, kom de et steg nærmere målet om å starte et profesjonelt jazzband med blåserrekke. Nettverket deres strakte seg videre i retning Kristiansand, der de hadde kontakt med Tore Bråthen, forteller altsaksofonisten Torstein Halvorsen.

Tore Bråthen underviser i musikkteknologi, komponering, arrangering, samspill, musikalsk analyse, musikkformidling og hovedinstrument, og rytmisk trompet på Universitetet i Agder (UiA). I tillegg er han faglig koordinator for den utøvende bacheloren på Institutt for Rytmisk Musikk. Han dirigerer og leder både Sørnorsk Ungdomsstorband og Christiansand Storband.

– Da familien Kiis presenterte bandplanene for ham, ble Bråthen med.

Bandets firemanns blåserrekke var dermed komplett, ettersom Margot og Kaldos sønn, Kardo Kiis, er en ung og svært lovende saksofonist.

For å få resten av rytmeseksjonen på plass foreslo Bråthen å involvere gitarist Steinar Tovslid Jeffs, som er universitetslektor ved UiA. Fra før hadde familien Kiis spilt med Kjell-Håkon Aalvik på trommer, og Margot samarbeider med Emmanuel Waldron på piano.

– Bassisten var det Kaldo som fant, gjennom sine mange bekjentskaper som musiker. Han heter Edgar Vegge, og er for øvrig den eneste i bandet som ikke har hele eller deler av sin faste inntekt som profesjonell utøver. Men han øver trolig like mye som alle de andre til sammen!

Bandet består av:

Margot Kiis- vokal

Tore Bråthen- trompet

Emmanuel Waldron- piano

Kaldo Kiis- trombone

Torstein Halvorsen - altsax

Kardo Kiis - tenorsax

Steinar Tovslid Jeffs- gitar

Edgar Vegge - bass

Kjell- Håkon Aalvik - trommer

– Dette blir så stas, sier Laundal.