Gå til sidens hovedinnhold

Gradvis åpning og normalisering?

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

STATSMINISTER Erna Solberg (H) legger opp til en kontrollert gjenåpning av Norge i fire trinn. Men klok av skade, vil hun ikke gi noen dato for når gjenåpningen kan starte. Da statsministeren gikk på Stortingets talerstol onsdag formiddag, var det knyttet både forhåpninger og forventninger til en mer konkret plan. Men den kom aldri, fordi usikkerheten fremdeles er stor. Og da vil det også være uklokt å skape forventninger som ikke går i oppfyllelse.

FOR OMTRENT samtidig som statsministeren redegjorde for vår folkevalgte, tikket det inn nyheter fra Sandnes om at mennesker som der har fått sin vaksine, nå også har fått påvist koronasmitte – og det av den sørafrikanske mutasjonen. Nyhetsmeldingen understreker kompleksiteten i forbindelse med denne pandemien: Når vi tror at alt er i ferd med å løse seg, så dukker det opp nye utfordringer.

DET VI likevel kan slå fast etter statsministerens redegjørelse, er at vi nærmer oss en gjenåpning. Når smittetallene reduseres og vaksineringen skyter fart, vil ting kunne endre seg til det bedre, relativt raskt. Det betyr at vi fra sommeren av kan forvente at tingenes tilstand nærmer seg normalen. Men vi må likevel være forberedt på tilbakeslag.

PLANEN LEGGER opp til en åpning i fire trinn: Det første, forberedende trinnet er å komme tilbake til det tiltaksnivået vi hadde før 25. mars. På det tidspunktet ble nye nasjonale tiltak innført for å håndtere den stigende smitten i ukene før påske. I trinn 2 vil regjeringen prioritere lettelser for barn og unge og studenter. Ifølge statsministeren kan dette tidligst komme i andre halvdel av mai. I trinn 3 vil regjeringen vurdere lettelser både i det private og det offentlige rom, blant annet ved å tillate at flere samles. I trinn 4 vil mye kunne være tilnærmet som normalt. Men det vil fortsatt være krav til smitteverntiltak, avstand, at man er hjemme når man er syk eller i karantene og det kan fortsatt være behov for noe bruk av hjemmekontor, ifølge Solberg.

VI KRYSSER fingre og lever i håpet. Vi er på oppløpssiden. La oss ikke miste hverken tålmodigheten eller troen på en enklere fremtid.