Gå til sidens hovedinnhold

Gudstjeneste med bålpanner, kakao og fastelavnsboller: Nå flytter de ut

Når bare ti får lov til å delta på gudstjenesten innendørs, har man på Moi valgt å flytte opplegget ut i snøen. – Vi håper folk er superklare til å møtes, også utendørs.

Ikke siden mars i fjor har landets menigheter hatt muligheten til å samles som normalt. Det siste året har vært preget av restriksjoner, plassbegrensninger og alternative og kreative tilbud. Nyåret startet også med enda hardere innstramminger.

– Slik reglene er nå har vi bare lov til å ha ti deltagere på gudstjenestene inne i kirken. Vi vet at det er veldig mange som skulle ønske at de kunne ha deltatt, og som i tillegg savner å ha fellesskapet man får ved å møtes, sier sokneprest Knut Svenning i Lund og Heskestad menigheter.

Utendørs

Flere steder i landet har en derfor valgt å flytte gudstjenesten fra kirken og ut i friluft. Nå velger Lund å følge etter. Førstkommende søndag blir det derfor friluftsgudstjeneste i Haien på Moi, ved grindbygget.

Kantor Solvor Kvåle Konstali peker på at det har blitt holdt friluftsgudstjenester før. Hun regner derfor med at folk dukker opp selv om det er kaldt ute.

– Vi har hatt adventsgudstjenester utendørs i Heskestad, i tillegg har vi har hatt utegudstjeneste i Haien i forbindelse med Aurefestivalen. På Kristi Himmelfartsdag samles vi også ute. Det har alltid pleid å være mange som kommer, så jeg tror nok folk kommer nå også. Det er folk som er glad i å være ute, sier hun.

– Det blir bare å kle seg godt og etter været. Ta også med noe å sitte på. Vi gjennomfører så å si uten værforbehold, legger soknepresten til.

– Bare å komme

Gudstjenesten blir felleskirkelig, i samarbeid med Sion Moi og Bethlehem Chin Church. Det blir holdt nattverd, og noen musikkinnslag. Kirketjener Gretlies Rusdal lover å gjøre det koselig.

– Vi fyrer opp bålpanner, både for varmen og stemningens skyld. I tillegg vil vi servere varm kakao og fastelavnsboller. En bonde har vært så snill å donere gratis melk til kakaoen, sier Rusdal, som er glad for at museet lar dem bruke plassen.

De håper nå mange vil komme på utegudstjenesten, til tross for kaldt vær og snø.

– Vi håper folk er superklare til å møtes, og at vi fyller hele plassen med folk i alle aldre. Det er ingen påmelding, men alle som kommer blir registrert, sier Knut Svenning.