Gå til sidens hovedinnhold

Gullrush på Hidra

På kulturminnedagen, søndag, arrangerte kystmuseet Fedrenes Minne tur til Gullåkeren på Hæstad.

Her ble det i 1845 funnet en armring og en halsring av gull som hadde ligget gjemt i jorda ved en stor stein helt siden vikingetida!

Nærmere 60 personer i alder fra fire år til over åtti var med og markerte kulturminnedagen på Hidra søndag. Kystmuseet Fedrenes Minne arrangerte tur i det fine høstværet. En startet ved museets kvernhus på Flisen. Huset ble i sin tid bygget og brukt av Petter Sivertsen Hæstad som gjorde gullfunnet. Fra Flisen fulgte en den gamle veien ca. 1 km til Hæstad og gikk der opp til den såkalte gullåkeren. Her fant altså Petter Sivertsen Hæstad en armring i gull og kona Johanna lette videre og fant en halsring, også den av flettet gull! John S. Hanssen og Ove Larsen fra museumsstyret fortalte ulike deler av historien på stopp underveis på turen.

Ved selve gullårkeren hadde en turdeltaker med metalldetektor for å lete etter nye skatter. Spennende nok pep det kraftig i detektoren flere ganger, men skattene viset seg å være biter av gammel piggtråd av jern.

Det ble fortalt at Sivertsen reiste til Oslo, eller Kristiania som det da het, og solgte ringene. Den ene ble kjøpt av kong Oskar1., og den andre av Universitetets Oldsakssamling. 80 år seinere fikk museet den andre ringen i gave fra daværende kong Haakon 7. Siden da har de to ringene vært utstilt i museets samlinger i Oslo.

I 2019 fikk Fedrenes Minne tillatelse fra det som nå heter Kulturhistorisk Museum å lage etterlikninger av ringene til utstillingene i Rasvåg. De ble vist fram på museets årsmøte i juni i år. Søndag var ringene tatt med til Hæstad. De ble vist fram på turens siste stopp ved Campingplassen på Hæstad. Campingplassen ligger på ei stor slette, Hæstadmyra som gullfinneren, Petter Sivertsen Hæstad fikk ryddet, drenert og dyrket opp for en del av pengene han fikk for gullringene. Over bekken som renner gjennom sletta ligger det ei stor steinhelle med inskripsjonen PH1846.

Turen ble avsluttet med servering av kake og sosialt fellesskap. Samtidig kunne de nesten 60 deltakerne se selve ringene, gamle bilder av de to som fant ringene og lese litt av historien knyttet til dem. Det vi imidlertid aldri vil få et sikkert svar på er hvorfor ringene ble gjemt og liggende bak en stein på Hæstad i ca. 1000 år!