Gå til sidens hovedinnhold

Hæ - hva sa du?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er yrkesaktiv. Jeg har nedsatt hørsel. Jeg bruker høreapparat. Apparatene gjør at arbeidsdagen går helt fint. Uten ville jeg slitt stort.

Jeg tuller en del med handikappet mitt. Jeg vil ikke være noen stakkar eller et offer. Hørselshemmingen min skal ikke definere meg som menneske eller yrkesaktiv. Jeg sier fra hvis jeg ikke får med meg ting. Jeg krever min rett og gjør min jobb, og leder og kolleger skjønner.

Det sies at rundt 1 million nordmenn har en eller annen form for hørselsskade. Det betyr at mange yrkesaktive også sliter. Mange vet det, men vil ikke bruke høreapparat eller andre tekniske hjelpemidler. Det er skamfullt. Det stemmer ikke med bildet av den som fikser alt. Veldig dumt egentlig, når hverdagen og arbeidsdagen med enkle grep kunne vært mye bedre.

En del skyldes også uvitenhet. En diagnose «nedsatt hørsel» utløser en rekke rettigheter, og mulighetene til en bedre hverdag åpner seg. Og det koster deg ikke ei krone. Velferdslandet Norge virker godt på enkelte felt.

Går du og tenker «jeg tror hørselen min er for dårlig, eller sier kolleger til deg «hører du dårlig?» Da er tida inne til å ta tak. Oppsøk fastlegen, ta en hørselstest, og viser den at du trenger høreapparat, skaff deg det så fort du kan. Det vil bedre livskvaliteten både på jobben og på fritida. Og blir du lei av gnålinga fra plagsomme medmennesker kan du jo skru av lyden en liten periode.