Gå til sidens hovedinnhold

Har løpt inn over 700.000 kroner: – Nå gleder vi oss til Fedakvarten!

Lørdag 28. august går Fedakvarten av stabelen for åttende år. Det har vært en gedigen suksess, hvor hundrevis har deltatt på lette og tyngre løyper – og hvor pengene går til hjelpearbeid for barn i krigssoner.

For abonnenter

– I år har vi et direkte samarbeid med Redd Barna, hvor de er med på å dekke kostnader, slik at vi kan gi enda mer penger til barna. Til nå har vi samlet inn godt over 700.000 kroner, sier primus motor Tore Hansen til Agder.

Fedakvarten er en familiedag med både enkle løyper som kan spaseres til lengre strekk hvor tempoet skrus opp.

I fjor ble det en begrenset versjon på grunn av pandemien, men med gjeldene regler kan Hansen og de andre lage et arrangement tilnærmet normalen.

– Vi begynner dagen som vanlig, hvor alle som vil være med kommer til Sande og melder seg på. Så får man t-skjorta i årets farge.

I år går løpet på den nasjonale hundedagen, så i samarbeid med Lister Hundeklubb er det et eget opplegg for de firbeinte:

– Alle kan ta med hund, og dersom hunden gjennomfører er den med i trekningen av en fin premie fra Bondekompaniet. Hunden må være i bånd, opplyser Hansen.

Flere løp

Fedakvartens turløp går i alle slags tempo, og er på 5,7 kilometer, men det er ikke her man konkurrerer mot seg selv om å sette personlig rekord eller kommer først i mål. Her kan man sykle eller bruke sparkesykkel, man kan spasere rolig og det er til og med bingo langs løypa.

– Når man kommer tilbake er det barneløp og så har vi et parløp, som vi har gjort en vri på for å ikke bryte noen covid-regler. Alle 4.- til 7. klassinger kan ta med en foresatt eller en i sin kohort til årets parløp, forklarer arrangøren.

Hansen smiler og sier komiteen har bestilt fint vær, og påpeker at det ikke er noen grunn til å bli hjemme lørdag 28. august,

– Vi satser på at det blir en utrolig fin dag, noe det alltid gjør. Vi håper virkelig folk vil bruke penger på dette – en så utrolig viktig sak, sier Hansen.

Videre sier han at det ikke er forhåndspåmelding på Fedakvarten, men at man møter opp og betaler kontingenten på stedet.

Ordførerne på plass

Fedakvarten er særlig kjent for ett løp. Nemlig ordførerløpet.

– Vi har invitert ordførerne tilbake til Feda, så i år har vi besøk av fem ordførere med stab fra Flekkefjord, Hægebostad, Lyngdal, Farsund og Kvinesdal. Det er kjempemoro og pleier å være en populær aktivitet.

– Vi kan ikke sette de sammen så tett som før, men det blir minst like gøy i år, fremholder han.

Hansen er takknemlig for at ordførerne stiller opp. Han er også glad for støtten arrangementet får av lokale bedrifter.

– Det er vi utrolig takknemlige over.

Konkurranseløp

Etter at flere av løpene er over, starter konkurranseløpene. Her går det litt fortere, og for mange er det en fin anledning til å konkurrere mot seg selv og sine tidligere tider.

Dette er løpene som går på tid: ungdomsløpet (t.o.m. 17 år) som er ca. 5,3 km langt, dameløpet er 8,3 km langt og herreløpet på en kvart maraton, nemlig 10,55 kilometer.

Arrangøren påpeker at de lengste løypene er ganske krevende til tider og man må påregne å bli våt på bena. Vinnerne av disse løpene, i både ungdoms-, dame- og herreklassen blir premiert.

I Sandebukta er det kiosk, som de er veldig stolt av, og Hansen oppfordrer folk til å betale så mye som mulig med Vipps eller kort.

Normalt pleier det være mellom 200-300 deltakere. Og Hansen gleder seg til det han spår blir en helt fantastisk dag for familien, for turgåere, for de løpeglade – og hele tiden med en viktig, veldedig sak i sentrum.