– På vår første tematorsdag i januar 2013, var det seilskutene som stod i fokus. Når vi nå feirer vår 50. Tematorsdag, er det havvind som er tema, sier Huset-arrangør Anders Mathias Larsen.

– Det er et spennende sammentreff. Vinden har alltid blåst, men hvordan vi utnytter den, sier noe om vår historie, kompetanse, behov og kreativitet.

I løpet av vinteren vil regjeringen for første gang lyse ut rettigheter for å planlegge store havvindprosjekter i Norge. Globalt har havvind i løpet av de siste 15 årene blitt en stor industri og en viktig kilde til fornybar energi. Hvordan fungerer teknologien? Hvor stort kommer havvind til å bli—globalt og i Norge? Og hvilke muligheter finnes i Agder og Lister-regionen for industri og arbeidsplasser når det nå skal bygges store havvindprosjekter i Sørlige Nordsjøen, sørvest av Lista?

Disse og mange andre spørsmål vil Ivar Slengesol prøve å svare på når han kommer på Tematorsdag på Huset på Feda 24. november.

– Han er kanskje en av de som her i landet kan aller mest om Havvind og som i tillegg kjenner regionen vår svært godt, påpeker Larsen.

Ivar Slengesol har jobbet med havvind og fornybar energi i mer enn 15 år, innen prosjektutvikling, finansiering og leverandørindustri. Han har hatt lederstillinger i Shell, OceanWind, Eksportfinans og Eksportkreditt Norge, og har lenge vært engasjert i å utvikle og fremme havvindnæringen gjennom ulike fora og medier. Siden 2021 er han direktør for havvind og fornybar energi i det norsk-amerikanske energidataselskapet TGS. TGS har blant annet verdens ledende analysemiljø for den globale havvindindustrien, 4C Offshore.

– Ivar har en sterk tilknytning til Feda gjennom farssiden i familien og det er med store forventninger vi inviterer til en ny Tematorsdag hvor vi har formet følgende tema: «Havvind i Norge og globalt: Hvor stort blir det?» Vi vil selvsagt markere den 50. tematorsdag med storfint besøk av ordfører Per Sverre Kvinlaug. Han vil komme med hilsen og gi oss del i gode kveldstanker. Kommunen spanderer marsipankake til alle, og sammen med gratis vafler og kaffe og et litt utvidet lotteri, blir dette en hel liten festaften.

De 50 plakatene som har vært brukt i de 10 årene med Tematorsdager, skal også stilles ut. Bakke Musikkorps stiller med sin dyktige dirigent Torfinn Svendsen.

De har vært på Huset før, og vi gleder oss stort til å høre dem igjen.

Vi ser virkelig fram til dette og ønsker velkommen fra hele Lister.

Dørene åpnes i god tid!