Jeg har hørt at her i indre Agder så er det flere hester enn kuer. Jeg tror også at det finnes flere smale grusveier enn breie veier med gul midtstripe.

Nå er det vinter og det blir mørkt tidlig. Unge ryttere som kommer hjem ifra skolen, pleier å gjøre unna lekser og så er det å sale opp hesten for en ridetur. Det vanlige er hodelykt på rytteren og refleks på hesten. Imellom klokken 17 og 22 er det derfor en del hester ute på smale bygdeveier i mørket der det ikke er gatelys.

Tenk deg at du er ute å kjører bil på en smal bygdevei. Du holder ca. 40 km i timen. Langt der framme ser du bare hodelykta på rytteren. Du tenker at det er sikkert noen som er på joggetur og du tenker ikke hest i det hele tatt. Du senker farten til 25 km i timen og setter billysene på nærlys. Du har ingen mulighet til å se hesten før den er 8-10 meter foran bilen. En hest på ridetur holder ofte stor fart og hesten holder seg ofte mitt i veibanen. Rytteren tenker at bilføreren må jo se meg fordi jeg har hodelykt og refleks på hesten. Men det er ikke tilfelle fordi bilføreren har gått ned på nærlys.

Det som ofte skjer er at hesten blir redd og forsøker å snu mitt i veibanen. Han blokkerer da hele veibanen og rytteren blir redd og hopper av hesten. Bilføreren får da en hest og en skoleungdom 8 meter foran bilen. Bilføreren bremser på det glatte føret og her er det bare flaks at det ikke skjer flere stygge ulykker.

Jeg hører om mange nestenulykker, men også om tilfeller der rytter sklir av hesten når den bråstopper. Det er ikke så uvanlig at rytteren da får en ryggskade eller armbrudd.

Min konklusjon er derfor enkel. Ta rideturen rett etter skoletid og ta leksene når det er mørkt ute. La hesten stå inne for å ete høy. Jeg har selv to hester, men ingen får lov til å ri på smale grusveier etter at det har blitt mørkt. Det har skjedd dødsulykker andre steder i dette landet mellom bil og ungdommer på ridetur. Disse ungdommene har ingen erfaring i trafikken fordi de har ikke tatt sertifikat på bil enda.

Jeg vil ønske lykke til med rideturen i dagslys. Men bruk refleks.