Gå til sidens hovedinnhold

Hetebølge er på vei – kan bli nærmere 30 grader

Forbered deg på Syden-varme den neste uken, og vel så det. Vi kan få både 27 og 28 grader.

En hetebølge er på vei til Sør-Norge, som kommer til å bade i sol i neste uke. Det ligger også an til årets første tropenatt i Norge, opplyser meteorologen.

– Dette vil absolutt kunne bli den varmeste perioden hittil i år, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til NTB.

For utover i neste uke vil temperaturene bare fortsette å stige dag for dag i store deler av Sør-Norge. En rekke steder på Østlandet vil temperaturene kunne krype opp mot 31 grader.

– Årsaken til det er at det bygger seg opp et høytrykk ute i Nord-Atlanteren, som begynner å trekke nordøstover og inn mot våre områder, sier Haga.

Og høytrykket ser foreløpig ut til å bli værende en stund.

Hetebølge defineres som tre sammenhengende dager hvor makstemperaturen i snitt overstiger 28 grader. Nå ligger alt til rette for at det blir hetebølge flere steder i Sør-Norge i uka som kommer, forklarer meteorologen.

Også vindforholdene ser ut til å bli svært rolige. Aller varmest er det ventet å bli i indre strøk på Østlandet. Men også i fjordstrøkene på Vestlandet kan termometerne vise 30 grader enkelte steder.

Tropenatt defineres som en natt der temperaturen aldri beveger seg under 20 grader. Det skjer gjerne ikke før et stykke utpå sensommeren når temperaturene i sjøen er på maksnivå.

Det er ennå ikke registrert så høye temperaturer om natten i Norge hittil i år. Men til uka er sjansene svært gode, ifølge meteorologen.

– Forholdene ligger absolutt til rette for tropenetter enkelte steder, sier han.