Den brutale krigen i Ukraina gjør at Norge åpner dørene, tar imot den store flyktningstrømmen som passerer våre landegrenser og gir kollektiv beskyttelse til alle ukrainere. Dette er der stor politisk enighet om.

Men vi må ikke ta kostnadene fra det vedtatte norske bistandsbudsjettet, som bl.a. skal brukes til sultrammede i øst-Afrika. Vi må ikke bruke opp bistandsbudsjettet på flyktninghjelp i Norge og mottak i Østfold. Fordi: Andre humanitære kriser tar ikke pause og det vil få alvorlige følger for norsk bistandsarbeid i mange titalls land som f.eks. Afghanistan, Syria, Myanmar og Kongo.

Midler til ukrainaflyktninger må komme på toppen av bistandsbudsjettet. Det kan regjeringen i dag ikke forsikre oss om, og har nå fryst støtten de to neste uker til FN-organisasjoner, slike som gjør et meget viktig arbeid både i Ukraina og andre globalt nødlidende områder. Støre sier at regjeringen enda ikke har bestemt seg for om pengene som skal brukes på flyktningmottak skal komme fra andre budsjetter, og bekrefter at det er mulig at pengene tas fra bistandsbudsjettet.

Krf er veldig opptatt av dette, syns at dette er urovekkende og vi jobber nå sentralt for å unngå at ukrainsk flyktninghjelp i Norge skal tas fra vårt bistandsbudsjett.

Med de ekstraordinære skyhøye inntekter vi nå har på strøm, olje og gass skulle det bare mangle om vi ikke skal bruke noen av disse midlene til å dekke flyktningkostnadene ifm. Ukrainakrisen. Vi skal hjelpe dette folket med raushet og bare øke vår barmhjertighetskonto uten at det går ut over andre nødlidende i andre nasjoner.