– I og med at det har vært litt rolig det siste året, har det vært ekstra tid til å male, sier Maria Egeland, som lørdag var en av kunstnerne bak den nye vårutstillingen i galleriet Gruvo i Sokndal.

Hun har prøvd først olje og vannmaling, men det er akryl hun liker best. Det tørker fort og er lett å male med. Nå skal bildene hennes være del av salgsutstilling for første gang.

Malegleden sprer seg

Kunstneraktiviteten til den unge sokndalsjenta har smittet over på flere, som blir påvirket av malegleden og liker å hive seg med.

– Jeg har flere venninner som kommer innom og synes det er gøy å være med og male. Malersakene er i kjellerstua, jeg har det alltid klart til bruk. Da er det lett å gå i gang, sier Maria Egeland.

Hun ser det som positivt å finne på noen aktiviteter slik at det ikke bare blir mobilbruk og skjermtid. Det hun gleder seg aller mest til etter at koronaperioden er over, er å reise.

– Det å kunne reise har vært det største savnet i koronatiden. Vi i familien vår liker å reise mye til vanlig. Nå har det vært ingenting, sier Maria Egeland.

Hvis hun kunne velge, ville det blitt London neste. Eller Guildford, der faren jobbet tidligere. Etter koronaen vil hun dit og bare shoppe. Men først er hun med på kunstutstilling og dessuten er hun russ denne våren.

– Det er gøy å være russ, og vi skal ha noen treff selv om det er restriksjoner på alt, forteller 18-åringen.

Vil på kunstskole

Bildene som henger i utstillingen er for salg. Akkurat det har hun ikke tenkt så mye over. Hun synes bare det er fint å ha noe å gjøre.

– Jeg ser litt på nettet, gjerne instagram for å bli inspirert, forteller Egeland.

– Jeg har alltid en liten plan før jeg begynner. Det går ganske raskt, jeg maler fort og bruker kanskje 20 minutter på et bilde.

Blant temaene hun har tegnet er dysleksi, tvangstanker OCD og soveproblemer. Hun er elev på studiespesialisering på Dalane videregående skole til vanlig, men jobber som hjelpepleier annen hver helg. Også temaet demens har hun malt som del av sine bilder.

Åtte av bildene er stilt ut i utstillingen. Her skinner Marias egen stil tydelig gjennom. Det er sprelsk fargebruk med skjeve hoder og spesielle øyne.

18-åringen har gått på kurs i Gruvo i ink, som er japansk blekk. Hun har vokst opp med en mor som liker å male, men det er først det siste året hun for alvor har kommet i gang med penselen selv

– Det er gøy med litt forskjellige farger. Hvis jeg i er i humør til det kan jeg male når som helst. Jeg har fått positive tilbakemeldinger på disse hodene jeg maler, og det har blitt litt en egen stil ut fra det.

Etter at hun er ferdig på studiespesialisering, er planen å gå på kunstskole et år etter videregående.