Gå til sidens hovedinnhold

Høyere utdanning som fast satellitt

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

VI HAR vel nærmest til det kjedsommelige skrevet og snakket om behovet for utdanning av sykepleiere og lærere. I årene som kommer blir behovet for begge yrkesgrupper langt større og mer omfattende enn det som er tilgangen i dag. Og i den forbindelse mener vi at Universitetet i Agder må etablere en fast satellitt for utdanning til vår region, fortrinnsvis til Flekkefjord der vi har lokaler og infrastruktur på plass for å kunne huse et slikt tilbud.

I MANGE år har de høyere utdanningsinstitusjonene kommet med desentraliserte studietilbud i vår region. Det er flott at både høyskoler og universiteter velger å gi den type tilbud utenfor de store skolesentrene. Men etter vår mening er det ikke lenger nok å tilby desentraliserte studier i Flekkefjord eller Lyngdal: Nå er tiden moden for en satellitt, enten fra Universitetet i Agder eller Universitetet i Stavanger. En satellitt vil kunne gi forutsigbarhet i forhold til undervisningskreftene – og det vil være av stor betydning for lokalsamfunnet.

SE BARE hva høyskoler har betydd for mindre lokalsamfunn som Sogndal i Vestland og Bø i Telemark. Mindre lokalsamfunn som får etablert satellitter eller faste utdanningsinstitusjoner, vokser og gror og gir livskraft til eller stagnerende kommuner. Når ungdommen er ferdig med videregående skole, forsvinner de fra hjemkommunen – og bare et fåtall kommer tilbake. Det preget mindre kommuner, som dem i vår region.

DET ER derfor av største betydning at ordførere og politikere for øvrig, jobber målbevisst med å få faste høyere utdanningstilbud til regionen. Det vil ha langt mer å si for en positiv utvikling enn det man aner.