Høyere utdanning som fast satellitt

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.VI HAR vel nærmest til det kjedsommelige skrevet og snakket om behovet for utdanning av sykepleiere og lærere. I årene som kommer blir behovet for begge yrkesgrupper langt større og mer omfattende enn det som er tilgangen i dag. Og i den forbindelse mener vi at Universitetet i Agder må etablere en fast satellitt for utdanning til vår region, fortrinnsvis til Flekkefjord der vi har lokaler og infrastruktur på plass for å kunne huse et slikt tilbud.

I MANGE år har de høyere utdanningsinstitusjonene kommet med desentraliserte studietilbud i vår region. Det er flott at både høyskoler og universiteter velger å gi den type tilbud utenfor de store skolesentrene. Men etter vår mening er det ikke lenger nok å tilby desentraliserte studier i Flekkefjord eller Lyngdal: Nå er tiden moden for en satellitt, enten fra Universitetet i Agder eller Universitetet i Stavanger. En satellitt vil kunne gi forutsigbarhet i forhold til undervisningskreftene – og det vil være av stor betydning for lokalsamfunnet.

SE BARE hva høyskoler har betydd for mindre lokalsamfunn som Sogndal i Vestland og Bø i Telemark. Mindre lokalsamfunn som får etablert satellitter eller faste utdanningsinstitusjoner, vokser og gror og gir livskraft til eller stagnerende kommuner. Når ungdommen er ferdig med videregående skole, forsvinner de fra hjemkommunen – og bare et fåtall kommer tilbake. Det preget mindre kommuner, som dem i vår region.

DET ER derfor av største betydning at ordførere og politikere for øvrig, jobber målbevisst med å få faste høyere utdanningstilbud til regionen. Det vil ha langt mer å si for en positiv utvikling enn det man aner.

Artikkeltags