Kvartetten består av internasjonale musikere som for tiden er bosatt i Oslo for å fullføre mastergradsstudier i kammermusikk. Oslo ble valgt som utdanningssted framfor Wien og Paris fordi Norge har et meget interessant musikkmiljø som ikke bare er fokusert på klassisk kvartettmusikk.
Kvelden ble åpnet med Haydns strykekvartett op. 33 Nr. 5 G-dur. Kvartetten hører til en samling av 5 kvartetter som ble tilegnet en russisk fyrste, derfor navnet «Russiske kvartetter». Det er første gang Haydn tildelte solistiske oppgaver ikke bare til 1. fiolin, men også til bratsj og cello. Musikken er i tillegg kjennetegnet av uventede uvanlige og til dels spøkefulle musikalske vendinger.
Deretter fulgte 6 Sanger op. 41 av Felix Mendelssohn, arrangert for strykekvartett. Tittelen heter opprinnelig «6 Lieder im Freien zu singen» (6 sanger å synge utendørs). Det er dikt som handler om naturopplevelse, kjærlighet og sorg.
Kvelden ble avsluttet med strykekvartett op. 27 g-moll av Edvard Grieg. Grieg har skrevet 3 strykekvartetter. Første kvartett har gått tapt, og tredje kvartett ble ikke ferdigstilt av Grieg. Kvartetten representerer et hovedverk i norsk kammermusikk og ble omtalt som «den mest bemerkelsesverdige kammermusikalske komposisjon på hele 1800 tallet». Tonespråket og formen er dristig og radikal med fine folketoner og nærmest orkestrale effekter som minner litt om Sibelius musikk.
Zorá strykekvartetten spiller på et meget høyt nivå, og det var faktisk ikke merkbart at bratsjisten måtte erstattes med en «vikar» (på grunn av sykdom) som tiltrådte kvartetten noen dager for konserten. Kvartetten leverer et transparent og harmonisk klangbilde. Interpretasjon av musikken er analytisk og gjennomtenkt uten at det skjer på bekostning av lidenskap og presisjon. Det var en meget vakker konsertopplevelse som man ikke glemmer så raskt.
Klassisk Flekkefjord samarbeider med Flekkefjord Kulturskole. Denne gangen var det kulturskoleelev Maksim Moiseiev, 14 år fra Ukraina, som åpnet konserten med vakkert pianospill. Han spilte et stykke av den ukrainske komponisten Oksana Bilan- Chenko, et stykke som fritt oversatt heter «Impulsive tankeganger». Tusen takk til Maksim.
Wolfgang Baum
Klassisk Flekkefjord