Gå til sidens hovedinnhold

– Hva er god kvalitet i helse- og omsorgstjenesten?

Kommunalsjef Inger Marethe Egeland utfordret bystyret i Flekkefjord til å tenke gjennom hvordan kommunen kan sikre en god nok tjeneste fremover i lys av økte behov og forventninger.

Kommunalsjef Egeland innledet med å spørre hva som er god kvalitet i helse- og omsorgstjenesten. Hun påpekte at innbyggerne må gjøre mer for å ta vare på egen helse, planlegge for egen alderdom og ta vare på hverandre og bidra gjennom frivillighet. De ansatte og tjenestene må trolig bruke mer velferdsteknologi, digitalisering, forebygging, innvolvering av innbyggerne og samarbeid med frivilligheten.

Hun nevnte videre at kommunen nå jobber med å finne og beskrive de aktuelle utfordringene i forbindelse med en ny helse- og omsorgsplan. Noen av hovedutfordringene er:

  • Demografi og rekruttering
  • Vekst i forventninger, oppgaver og resurskrevende tjenester
  • Fremvekst av livsstilssykdommer
  • Utenforskap og ensomhet
  • Innbyggerne opplever tjenestene som fragmenterte
  • Beredskapsutfordringer og klimaendringer

Tøffere prioriteringer

– Noe av det vi må finne svar på for fremtiden er: Hvor og hvordan skal vi bo, hvordan skal vi dekke ressursbehovet, hva kan vi samarbeide med private utbyggere/firma om og hva betyr dette for den enkelte av oss som innbyggere, pårørende, naboer og nettverk. Når ressursene ikke strekker til blir det viktig å gjøre mer av det som virker og mindre av det som ikke virker, påpekte Egeland.

– Gjennom sitt ønske om å skape en best mulig helse og omsorgstjeneste oppfordrer og/eller pålegger staten kommunene til levere stadig bedre og flere tjenester. Pårørende og tjenestemottakere blir stadig mer bevisst på sine rettigheter, og forventingene i befolkningen øker. Som innbyggere møter vi helsetjenesten med «en bestilling» om tjenester, dette er krevende å håndtere ressursmessig, men også ut ifra hensynet til rettferdig fordeling av ressurser. Desto knappere ressurser, desto større blir utfordringen å finne den riktige prioritering – den prioritering som gir mest helse, pleie, omsorg, mestring og trivsel for hver krone.

Les også

Vanskelig å lage fremtidens helsetilbud: – Vi må få alle til å bli med på diskusjonen

Les også

– Jeg synes helsetipsene fra 10B er veldig gode

Les også

Åpnet fremtidens leilighet

Les også

Kjøpte seg heis i stedet for leilighet: – Nå kan vi bo her lenge!

Les også

10,9 mill. til vikarer hittil i år: Rekrutteringskrise gir høye utgifter

Les også

– Vi må skru ned forventningene

Les også

Fastlegekrise skal løses med en ny plan