Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor er strømmen dyrere i år enn i fjor?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Senterpartiets Nina Danielsen hadde i et leserinnlegg «Strømpris til himmels og toget ad undas«, en del betraktninger om årets høye strømpriser sammenlignet med 2020.

Hun hevder at strømprisen er 30 ganger høyere i år enn i fjor. Dette med 30 gangen har gått igjen i den politiske debatt i sommer, men feil er det uansett. Jeg så på egen strømregning for juni og juli 2020 og 2021 og da var 2021 total regningen, inkl. nett, 2 til 2,5 ganger høyere enn det den var i fjor. Jeg sjekket for ordens skyld tallene med min kraftleverandør som kunne bekrefte mine tall. Dette er nå bekreftet av Statistisk Sentralbyrå i forrige uke, sammenligner man reell prisforskjell snakker vi om ca. 3 gangen. Det er mulig at ved å plukke en times pris i fjor og i år at vi får store differanser. Dette blir håpløse sammenligninger idet en vet at strømpriser i markedet variere fra time til time, og faktisk til tider er negativ. Det vil si at produsenten betaler for å levere overskuddskraft som ikke kan reguleres raskt nok inn i nettsystemet. Dette er et kjent fenomen allerede for 6 år siden. Tallet 30 er uansett feil og svært misvisende.

Hvorfor var så strømmen så billig i fjor. Mye regn og god magasinfylling sammen med høy produksjon av vindkraft og solkraft i Norge og i Nord Europa. Lave priser på kull og gass spilte også inn. Det fine været vi har nå, med lite regn gjør at vi ikke får fylt opp vannmagasinene i Sør Norge.

Vi fikk i denne meldingene om magasin fyllinger i våre kraftverk. Vi ligger bare på 68,9 % og det er vesentlig under normalen som er ca. 80%. Medianfyllingsgrad i tiden 2001 til 2021 er 80,2 %. Derfor melder energiselskap nå om mulighet for høge elpriser resten av året. Det som mulig kan redde oss fra de høgeste strømprisen er at det blåser mye og er mye sol i Nord Europa, slik at tilgang på kraft via kraftkablene demper prisene i Norge.

Hva Sp mener om EU er vi godt kjent med, men å skylde EU for at vi har høge kraftpriser i år er mildt talt oppsiktsvekkende.

Når det gjelder energipolitikk så hører vi mye rart i denne valgkampen. Hvis det er slik at Nina Danielsen bygger sin og sitt partis politikk på de feilaktige informasjoner hun framfører i sitt innlegg, så er det lett å forstå at energipolitikken blir helt feil.