Som alltid er det stor variasjon i det Spira serverer. Det blir alt fra lokal hardrock til anerkjente teaterstykker fra Riksteatret. Midt imellom blir det jazz, humor, pop og klassisk musikk.

– Vi startet allerede forrige helg med en kjempekanon. Flekkefjord Jazzklubb er en av de faste arrangørene som vi har hatt et samarbeid med. Så vi begynte med Nils Petter Molvær, forteller Skage til Agder.

Videre sier han at dette er en konsert som ble booket for flere år siden. Nylig kom komponisten omsider til Spira, og ifølge Skage tok han med seg et meget solid band.

Teater

– Vi skal ha tre forestillinger fra Riksteatret i løpet av høsten. Den første forestillingen kommer allerede førstkommende torsdag. Den heter Detektimen, og er en krimmusikal.

– For de som har levd så lenge så var jo Detektimen en fast greie på fredagskveldene, med stjerner som blant andre Derrick. I denne forestillingen er det med flere kjente skuespillere, forklarer Skage.

I oktober presenteres forestillingen «Tollak til Ingeborg»

– Her er det en populær forfatter (Tore Renberg) og populær bok, i tillegg er det med en stjerne med lokal forankring i dette stykket. Malene Wadel som er kjent fra Lykkeland.

– Tredje stykket vi skal ha er et barnemusikkstykke som heter Musikkfabrikken. Dette er et samarbeid med Riksteatret og Oslo-Filharmonien. Det passer for barn på tre år og har fått veldig god kritikk. Det blir et bra show, og jeg oppfordrer barnefamilier til å ta turen, sier han.

Klassisk og jazz

– Klassisk Flekkefjord har sin første konsert søndag 24. september. Da kommer Stryketrio fra Kristiansand Symfoniorkester.

I tillegg kan Spira by på to innslag fra Kvinesdal. Silvia Moi i midten av oktober og Sverre Eftestøl i november.

Så trekker han frem et opplegg han gleder seg til: Best Western Swing

– Dette er høyt kompetente jazzmusikere som spiller Western swing, altså countrymusikk. Jeg kan tenkte meg at det blir helt vilt å høre på. Kompetansenivået er superhøyt hos dem. Så her er det bare å ta på seg cowboyhatten og komme.

Skal spille selv

Arne Skage skal selv stå på scenen. Fredag 13. oktober får han med seg Flekkefjord-gitaristen Joe Rusi og piano-virtuose Tor Einar Bekken som gjesteartister.

– Vi hadde en konsert tidligere i sommer i Mandal på Sommerblues i Buen. Det var en kjempesuksess. Det var stappfullt og kjempegod stemning. Så vi håper på å toppe det her nede da.

– Jeg gleder meg veldig til å spille. Det blir kjekt det. Jeg prøver å få inn en konsert i Flekkefjord i året, forklarer han.

Både Skage og Rusi holder på med nye plater, så det er ikke utenkelig at det kommer noen nye låter når de begge entrer scenen.

Stand-up

Det skal også være et stand-up-show i Spira i løpet av høsten. Komiker Therese Alvseike kommer til Flekkefjord for å fremføre showet hennes ved navn «Mor Therese».

Med en stor dose selvironi og elleville observasjoner briljerer Alvseike med sin fortellerevne om morsomme, men også tabubelagte temaer rundt graviditet og småbarnslivet.

Forfattermøte

Biblioteket skal ha en del arrangementer gjennom høsten. De har tidligere i år hatt diktkvelder, og utover høsten vil det være et par forfattertreff.

– Den første er Sven Egil Omdal. Tidligere kjent som skribent i Aftenbladet.

Han har skrevet bok om nordmenn i Sachsenhausen, og dette vil være temaet for kvelden. Omdal er en engasjert samfunnsdebattant, og vil by på en lærerik kveld for publikum.

– I tillegg får vi besøk fra en som heter Simen Zernichow, som har skrevet bok om krigsseilerne. Det er jo et aktuelt tema, som sikkert blir veldig interessant å høre mer om.

Spira Rocks

En ting de har prøvd å skape en tradisjon på er noe de kaller Spira Rocks. Dette er et samarbeid med det lokale rockebandet Kardang, som de gjennomførte for første gang i fjor.

– Kardang har hatt kjempe suksess og spilt mange konserter og festivaler det siste året. De inviterer også med seg Duckwalk Chuck fra Sandnes og Suicide Bombers fra Oslo. Det blir rock & roll lørdag 21. oktober.

Når vi spør Skage hva han gleder seg mest til, innrømmer han at det blir veldig stas å spille selv, men oppsummerer resten av høstprogrammet slik:

– Det er veldig mange gode innslag i Spira utover høsten. Jeg gleder meg til flere av dem. Det er ingen dårlige, da hadde de ikke vært booket inn.

– Bestill billetter på forhånd

Noe Skage har lagt merke til de siste årene er at kjøpsvanene til folk har endret seg etter pandemien. Før bestilte de billetter tidlig, men nå venter de til siste liten.

– Det er jo litt risikabelt. Jeg skjønner at du kan gjøre det hvis du bor i Stavanger og skal på en konsert og vet at det er 1500 seter. Men det er noe annet når du skal på en konsert i Spira med 370 seter. Så kjøp billett tidlig, oppfordrer Skage.

Han legger til at dette også gjør det mer utfordrende for dem å vite hvordan de skal bemanne kiosken, da de ikke har like god kontroll på hvor populær et arrangement blir.

Trangt økonomisk

Vi spurte også hva Skage tenker om at publikum kanskje nedprioriterer kulturtilbudene i trangere økonomiske tider. Det tror han ikke nødvendigvis helt er tilfelle.

– Da jeg studerte kulturforvaltning for en stund siden, ble vi fortalt at når det er nedgangstider så har folk mindre å rutte med. Dette vil si at de vegrer seg fra å ta opp lån, de vegrer seg for å dra på ferier, de vegrer seg for å kjøpe ny bil. Men det de ikke vegrer seg for er å bruke penger på underholdning og slike type ting, forklarer Skage.

Han mener også det må sies at siden den gang har det kommet mange flere underholdningstilbud i form av strømmetjenester. Det er gjerne det som er den reelle utfordringen for kulturbransjen.

– Før hadde vi ikke så mye å konkurrere med som underholdningsleverandør, mens nå konkurrerer vi mot Netflix og sofaen.

Avslutningsvis sier han at folk alltid vil være avhengig av å dra ut å møte folk. Billettpriser på kulturarrangement er bare småtteri i det store bilde, mener han.

– Jeg håper i hvert fall det er sånn. Hvis det slår til det som jeg lærte en gang i tiden, så er jeg ikke bekymret. Men du vet jo aldri, det er vanskelig å spå, avslutter Skage.