På tross av at dette ikke var varslet ukevis i forveien og at det skjedde veldig mye annet denne lørdags formiddagen, var det godt oppmøte av folk som ville vise sin støtte til Flekkefjord sykehus, i en tid der sentrale akuttfunksjoner er truet fordi Sørlandet sykehus sliter med rekrutteringen til Flekkefjord.

Sand Bakken kunne i forkant av «toget» fortelle hvorfor dette betyr så mye for ham og regionen:

– Det er ikke bare viktig. Det er veldig viktig. Det dreier seg om at befolkningen i denne regionen skal føle seg trygg. Skal man føde eller bli man skadet, er det hjelp å få nære. Slik har det vært siden 1776, og det har vi betalt skatt for i mange år. Det handler om trygghet. Det krever vi, sa han til Agder.

– Du har vært i helseyrket i mange år. Hva kan du si om sykehusets betydning i alle disse årene?

– Det går nesten ikke an å si med ord. Men for å si det på en litt enkel måte, folk i vårt distrikt har alltid sagt «ja, jeg går bare opp der. Skjer det noe, går jeg bare opp der» – det er trygghet, og den tryggheten får man ikke om «opp der» er Kristiansand eller Stavanger, svarer han.

– Vi er villig til å slåss for dette sykehuset!

Akutt- og traumefunkskon er satt på pause i et år grunnet manglende spesialister og leger.

Tog

Bildeserie

I tog for Flekkefjord sykehus

Et solid antall mennesker gikk fra bybroen og til grøntområdet på Tollboden. På veien sang de frihetssangen «Cotton Fields», gjort best kjent av Creedence. Ove Frøytlog hadde med gitaren og ledet an. Det var en stemning av alvor, men også samhold og fellesskap.

På et lite gressplatå var det appeller, og en samstemt enighet om sykehusets viktighet både for Flekkefjord og regionen som helhet.

En sterk forkjemper for Flekkefjord sykehus, Lillemor Furuseth, sa at Flekkefjord trenger sykehuset og at man må tenke på hvem som kjemper hardest, når man ved neste valg skal avlegge sin stemme.

Da var det ganske passende at stortingspolitiker Gisle Meininger Saudland (Frp) var til stede, og lovet å fortsette kampen for sykehuset.

– Dette handler ikke om partipolitikk for meg. Frp, SV, KrF, Venstre – for meg er dette personlig. En kamp jeg har kjempet og vil fortsette å ta, sa han foran forsamlingen.

Han har nylig stilt helseministeren spørsmål om sykehuset, og venter i spenning på svar.

– Andre steder i landet kan de ta tryggheten for gitt, mens vi må kjempe. Vi føler på kroppen, hver dag, at sykehuset er truet. Det vi gjør her er viktig – vi tar kampen og står opp for sykehuset som lokalsamfunn. Sitter vi stille i båten, med sørlandsk lynne, så kan de dure frem som de vil, derfor er det vi gjør her så utrolig viktig, sa han.

– Kan vi ikke få det fra Kristiansand, må vi få det fra andre

Ansatt og tillitsvalgt på sykehuset, Anne S. Amdal, holdt et tydelig innlegg. Blant annet sa hun dette:

– Et sykehus kjennetegnes av at det har drift og beredskap døgnet rundt. Kombinasjonen av planlagte behandlinger på dagtid og kontinuerlig akuttberedskap er viktig for at lokalsykehuset kan ha turnusleger, som igjen er avgjørende for nok behandling. Hvor mange liv kalkuleres det med å gå tapt?

– Jeg vil advare mot å tro på et såkalt elektivt sykehus. Vi må få leger, oppgaver og faglig samarbeid – og kan vi ikke få det fra Kristiansand, må vi få det fra andre regioner.

Kan bli nye tog

Etter tog og appell, var det en fornøyd initiativtager Agder pratet med:

– Dette var bra, mye folk og viktig, sa Sand Bakken.

På spørsmål om det blir flere tog, er svaret åpent:

– Det blir ikke noe neste lørdag, men vi vil være klare til å gå i tog når behovet melder seg. Når noen sier eller gjør noe vi må agere på, så er vi klare. Det er bare å følge med, blant annet på Agder, for informasjon om dette i tiden fremover.