Gå til sidens hovedinnhold

Ikke alle har glemt ungdomsskolen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tirsdag i forrige innrømmet Høyres stortingskandidat Nicolai Østeby at høyreregjeringen har glemt ungdomsskolen. Hvorfor har Høyre da vært mot Arbeiderpartiet sine forslag om nettopp ungdomsskolen?

Jeg er enig med Østeby, ungdomsskolen har vært glemt av regjeringen. Derfor er det lite troverdig når Høyre skal få oss til å tro at dette er viktig for dem, nå noen få måneder før et stortingsvalg. Høyre har hatt åtte år på å gjøre noe med ungdomsskolen, men de har ikke løftet en finger.

Det er nok bare i Høyres kretser at ungdomsskolen ikke har vært en del av skoledebatten. Da Ludvigsenutvalget la fram sin NOU om Fremtidens skole i 2015 var problemer med ungdomsskolen nettopp en av hovedutfordringene de pekte på. Dessverre virker det som at disse anbefalingene ble lagt i en skuff på kunnskapsministeren sitt kontor.

Ungdomsskolen forbereder elevene som skal gå yrkesfag i for liten grad. Det var den knusende konklusjonen i 2015. Ingenting er gjort siden. At Høyre etter seks år følger etter, og ønsker endringer, er bra. Mitt spørsmål er likevel, hvorfor har dere ikke gjort noe med dette tidligere?

Under Jens Stoltenberg sin rødgrønne regjering innførte vi valgfag på ungdomsskolen. Da kunne vi lese representanter fra Høyre gå hardt ut mot forslaget. Høyre ville heller satse på at de nåværende fagene, enn å innføre valgfag i ungdomsskolen, var mantraet i 2012. Heldigvis fikk ikke disse Høyrepolitikerne det som de ville.

Valgfag på ungdomsskolen har blitt evaluert, og hovedinntrykket er at valgfagene har vært positive. Elevene setter pris på valgfagene fordi de er praktiske og varierte, og fordi de gir mer valgfrihet. Det er gledelig å høre at Høyre har snudd, og nå støtter valgfag på ungdomsskolen.

Siden innføringen av valgfagene i 2012 har utviklingen av ungdomsskolen stanset. Arbeiderpartiet har ved en rekke anledninger foreslått mer praktisk skolehverdag, mer fysisk aktivitet og bedre vurderingspraksis på ungdomsskolen. Alle forslagene har blitt skutt ned av kunnskapsministerne fra Høyre og Venstre.

Arbeiderpartiet ønsker Høyre hjertelig velkommen etter i å ønske en mer praktisk skolehverdag. Jeg tror imidlertid at velgerne ser at dette bare er valgflesk fra et parti som har styrt landet i åtte år uten å gjøre noe for ungdomsskolen.