MON VITE hvordan politiet hadde agert dersom de fikk melding om en mann som skyter med ett eller annet slags våpen på barn eller ungdommer, om det hadde skjedd i Vågsbygd eller på Lund i Kristiansand? Hendelsen på Sira sist lørdag er rystende – og politiets forsøk på å forklare disposisjonene som ble gjort, er på ingen måte gode nok. Et godt skritt på veien hadde vært om politiet selv kom med en innrømmelse om at dette var ikke godt nok løst – og at man i ettertid kan si at man har lært noe av hendelsen.

BAKGRUNNEN ER at fem barn plutselig ble beskutt mens de oppholdt seg utenfor Bedehuset på Sira. Barna løp for livet bort fra stedet og endte opp hos en av foreldrene som ringte politiet og varslet om den skremmende hendelsen. Da hadde politiet allerede fått melding fra en annen melder om vedkommende som bar ett eller annet våpen. Foreldrene er i harnisk over at det tar mer enn to timer før politiet dukket opp på Sira.

POLITISTASJONSSJEFEN I Flekkefjord, Asbjørn Skåland har frontet politiets informasjon i etterkant. Han kunne onsdag fortelle at politiet ikke oppfattet situasjonen som tidskritisk – og at de hadde fått etterretning på at vedkommende som hadde skutt etter barna, var på vei til Flekkefjord sentrum. En sivil politipatrulje kjørte mot stedet og var i området klokken 21.18 – ca. 25 minutter etter siste melding. Politistasjonssjef Skåland opplyser at det da var tomt på stedet. Uniformert politi kom til Sira litt før midnatt.

DAGEN ETTER er politiet på plass på Sira igjen, med to patruljer for å pågripe vedkommende som skjøt. Til NRK Sørlandet gir Asbjørn Skåland et intervju der han forteller at vedkommende ble pågrepet uten dramatikk: – Men ut fra meldingen om våpen, var det to patruljer tilgjengelig, både for å pågripe han, men også for å være igjen å ransake, svarer Skåland. Med andre ord: Det som ikke ble ansett som en farlig situasjon lørdag, ble møtt med to patruljer søndag, ettersom det var melding om våpen!

DETTE ER oppsiktsvekkende, mildest talt – og alvorlig. I det minste må man forvente at meldere om så dramatiske hendelser, får tilbakemelding om hva slags disposisjoner som politiet gjør i en slik sak, selv om det på ingen måte er godt nok. Skal politiet skape trygghet må vi forvente at de er på plass når noen skyter med våpen mot mennesker! Alvorlig talt!