DE FØRSTE meldinger fra Kvinesdal i forrige uke var dramatiske da det ble antydet at politiet måtte ha ekstramannskaper på plass ved flyktningmottaket i Sarons dal for å passe på kvinner og barn som kunne bli utsatt for både det ene og det andre. Politistasjonssjef Asbjørn Skåland avdramatiserer det hele og sier at politiet svinger innom mottaket, men at det ikke er satt opp noe ekstra vakthold ved mottaket. Han innrømmer likevel at det har vært uheldige hendelser, men at det ikke foreligger noe kriminelt, ei heller noen anmeldelser.

UANSETT HVA som er innenfor eller utenfor straffebestemmelsene i lovverket, tilligger det oss alle et ansvar for å oppføre oss ordentlig overfor mennesker som har opplevd svært traumatiske uker, med krigsutbrudd, flukt og innlosjering på et mottak i Norge. Dette er mennesker som trenger vennlighet, sikkerhet og ro og som ikke på noen måte må utsettes for ytterligere påkjenninger. Vi kan ikke akseptere at beilere stiller seg utenfor mottaksportene og legger sten til byrde for flyktninger som har nok å tenke på.

DET HAR dessverre vært hendelser, både i Norge, men helst i grenseområdene mellom Ukraina og Polen, der man har sett kriminalitet av verste sort komme til uttrykk. I Tromsø ble en 17 år gammel ukrainsk jente voldtatt av en mann som burde ha vært på innsiden av murene, fordi han allerede før den omtalte hendelsen hadde begått voldtekter av mindreårige. Det er så grufullt å lese om at vi gremmes.

MEN OGSÅ i grenseområdene mellom Ukraina og Polen, har kyniske menneskehandlere opptrådt som velgjørere og tatt med seg unge kvinner med løfte om bosted og arbeid. De kan fort ende som sexslaver hos mafiabander over hele Europa. Dette er dessverre en virkelighet. Ikke alle mennesker har edle hensikter og står opp for menneskelige holdninger vi håpte ikke eksisterte.

HELDIGVIS HAR vi ikke opplevd akkurat det i Norge. Men utgangspunktet for denne meningen er de som har vært kilde til uønskede opplevelser ved mottaket i Kvinesdal: Ikke skap mer utrygghet for mennesker som allerede har opplevd det aller verste marerittet. La de sårbare menneskene i vårt nærmiljø få den ro og trygghet de fortjener.