Ekteparet startet reisen i Nederland i juni 2020. I løpet av de neste månedene nådde de Hellas, og deretter reiste de nordover gjennom Balkanhalvøyen og de baltiske landene. Ben og Linda van Baardwijk krysset den nordlige grensen til Norge 1. juli 2021. De var innom Nordkapp, og syklet videre sørover langs kysten. Onsdag tok de turen innom Flekkefjord.

Drøm ble til virkelighet

Da Ben van Baardwijk kjente at pensjonen nærmet seg, begynte han å reflektere over livet sitt:

– Det fristet ikke å gå på jobb hver dag de neste 11 årene, de siste årene jeg ennå er sunn og sterk. Jeg ville foreta noe spennende, som å sykle verden rundt, forteller han til Avisen Agder.

Med den tanken surrende i hodet, traff han Linda. Hun var lei av det ordinære arbeidslivet, og var åpen for store forandringer i sitt liv. Linda var derfor begeistret på tanken om en sykkeltur med Ben. Mannen fridde til henne, og de giftet seg.

– Sykkelturen var ennå bare en drøm, og det krevde Lindas praktiske innstilling å få den ut i virkeligheten. Vi sa «ha det» til våre kjære, og dro av sted, sier han.

Gjør verden de reiser rundt til et bedre sted

Sykkelstier er ikke det eneste Ben og Linda van Baardwijk ser. De har åpne øyne og brennende hjerter for mennesker og natur.

– Når kvelden kommer, banker vi på tilfeldige dører, og spør om vi kan overnatte i hagen eller i garasjen. Verten tilbyr oss ofte både plass til å sove, og plass ved bordet. Slik blir vi kjent med det lokale samfunnet, forteller Linda van Baardwijk.

Menneskene de møtte var så hyggelige mot dem, at de ønsket å gjøre noe tilbake.

– Vi blir kjent med den personlige situasjonen gjennom mennesker vi treffer. Vi gir direkte hjelp til dem som trenger det: Vi skildrer deres historie på vår blogg og kjøper gjerne det de trenger. Vi støtter også lokale naturvernprosjekter.

Ben er tidlig pensjonert, og sammen med konen leier de ut leiligheten sin i Nederland, slik at de har akkurat nok penger til å reise.

– Hvordan får dere penger til å hjelpe andre?

– Vi fant en organisasjon som gir oss 1 euro for hver kilometer vi sykler, og slik har vi mulighet til å hjelpe dem vi møter på vår reise.

Eventyret til Ben og Linda van Baardwijk betyr dermed 100.000 euro i støtte, eller cirka 1 million kroner, og syv år hvor de hjelper mennesker og natur verden rundt med sykkelprosjektet.

Likte seg i Hollenderbyen

Etter en lang dag, og en lang stigning, kom nederlenderne omsider til Flekkefjord, og syklet også gjennom byens gater. De forteller at Hollenderbyen var det definitive høydepunktet, og at de tok mange fine bilder av gatekunsten.

På sine besøk liker de å sjekke ut lokale tradisjoner, og i Flekkefjord var det krabbefiske som fristet.