Gå til sidens hovedinnhold

Innstramminger i innreiseregler

Folk som reiser til Norge fra USA, må nå igjen på karantenehotell. 24 land i Europa er grønne på FHIs smittekart.

Folkehelseinstituttet (FHI) kom fredag med sin vurdering av smittenivået i Europa, som avgjør hvilke land som får innreisekarantene og ikke.

Regjeringen har besluttet at det gjøres endringer i innreiserestriksjonene og karantenekrav for Luxembourg, USA, tre regioner i Finland og noen utvalgte øygrupper, opplyser de i en pressemelding.

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til mandag 12. juli.

Innreisekarantene fra USA

Luxembourg går fra grønn til oransje på smittekartet. USA oppfyller ikke lenger kravet til et såkalt lilla land, og det blir fra 12. juli tatt ut av listen. Det betyr at tilreisende fra USA ikke får unntak for innreiseforbudet og må på karantenehotell.

Den greske øya Kreta går fra grønn til oransje, og man må dermed i karantene ved innreise.

De finske regionene Helsingfors och Nylands SVD, Kymmenedalens SVD og Päijat-Häme SVD går fra grønn til oransje.

Det gjøres ingen endringer for regioner i Sverige og Danmark. Det betyr at 15 regioner i Sverige, deriblant Stockholm, er grønne, og seks regioner er røde eller oransje. Fire regioner i Danmark er grønne, mens regionen Hovedstaden (inkludert København) er oransje.

Reiseselskaper flyr uansett

Torsdag ble det kjent at den greske øya Kreta ikke lenger er grønn på Det europeiske smittevernbyrået ECDCs smittekart.

FHI gjør en egen vurdering av de europeiske smittetallene, og det er dermed ikke gitt at FHIs og ECDCs vurderinger er identiske.

Selv om det er endret status for populære feriemål, har det lite å si, er tilbakemeldingen fra reiseselskaper NTB har vært i kontakt med.

– Vi reiser uansett, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren hos Tui.

Selskapet har sin første flyging til Kreta neste helg. Aspengren sier reiseselskapet har fått få henvendelser fra kunder i forbindelse med endringer i smittevernkartet.

– Jeg tror folk er godt forbered. De som har bestilt, er enten fullvaksinert, eller så er de forberedt på at det kan skje endringer, sier hun.

Reiseselskapene Ving og Apollo har lignende opplevelse av situasjonen.

– Vi har valgt å fly til Kreta og Rhodos. Vi fikk veldig mange forespørsler, og det var andre selskaper som flyr dit. Så er det opp til de reisende å vurdere det praktiske rundt at det kan komme endringer, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo.

24 grønne land

Mandag denne uka åpnet store deler av Europa opp for reiselystne nordmenn. 24 land i Europa er nå grønne, noe som betyr at man kan reise fritt uten å tenke på karantene.

Det gjelder Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Færøyene, Grønland, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Polen, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Røde land omfatter blant andre Spania, Portugal, Storbritannia og Kypros.

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige for land utenfor EØS/Schengen og Storbritannia.