Jeg er da snill!

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Avisen Agder skal dele ut penger til gode formål, ser jeg. Det samme gjør banken vår hvert år. Ja, banken har til og med gitt så mange penger at den nye hallen på Uenes skal få navn etter banken.

Så begynner jeg å filosofere litt. Hvor får de pengene fra? Avisen selvsagt fra sine abonnenter og annonsører. Banken fra rentene vi betaler på lånene. Ja, men da betyr kanskje det at avisen lar oss betale litt mer enn hva det egentlig koster å lage, trykke og sende ut avisen? Og at banken egentlig krever litt mer renter enn det "de trenger"? Med andre ord at disse aktørene bestemmer at vi som kunder i tillegg til det vi betaler i skatter og avgifter også skal være med å bidra til diverse gode formål?

Etter litt sjekking finner jeg også at min dagligvarebutikk nok tar litt ekstra betalt av meg, for de gir penger til Røde Kors. Forsikringsselskapet gjør det samme, de gir pengene videre til Trygg Trafikk. Gode formål alt sammen. Jeg er litt mer skeptisk til alarmselskapet som henter inn penger fra meg for å gi til Bislett Games og Posten som gir til håndballforbundet. For ikke å snakke om at bilforhandleren gir av mine penger til de olympiske leker. Jeg er nemlig ikke så veldig opptatt av sport på mine gamle dager. Barn og unge derimot har jeg stor omtanke for, og gir gjerne til slike formål.

Men, jeg bestemmer jo ikke selv. Det er mine leverandører av varer og tjenester som henter inn litt av mine penger og deler dem ut igjen til de utvalgte.

Mine penger. Så jeg tenker at jeg er jo faktisk ganske gavmild - selv om det er avisen, banken og butikken som tar æren for det?

Artikkeltags