– Vi har satt en dato for når vi begynner å selge julekaker, det er 1. november. Vi vil helst ikke begynne før, men da er folk også klar til å begynne å handle inn småkaker! sier innehaver Cecilie Skåland på konditoriet i miljøgata på Moi til avisen Agder.

I rene pariserstil ligger sirlige småkaker i stabler i opplyst disk. Ved flere av småbordene sitter kafégjester og småprater, mens produksjonen er i full gang inne på bakrommet.

Slik den har vært en god stund nå, allerede fra midten av oktober. Allerede tidlig på høsten er konditoriet i gang med baking av tradisjonelle småkaker. Så Cecilie Skåland innrømmer at når julefreden senker seg, er det ikke mye hun får bakt hjemme hos seg selv! Men litt småkaker på et fat, det SKAL det være. Det hører med!

– Vi pleier å skru på julemusikken mens vi er i gang med bakingen her i konditoriet, det gir litt ekstra stemning, sier lunddølen.

Søte bestselgere

For å få etterspørselen unna, bakes det julekaker til å supplere med i disken hele førjulstiden og adventssesongen.

– Vi baker hele tiden og fyller på. Favorittene er fingerkrem og brune pinner. De selger aller mest, avslører Cecilie.

Men også gode, gammeldagse sirupssnipper og vepsebol selger godt, og etterhvert som selve julemåneden nærmer seg med stormsteg, er det også mange som får lyst på store, runde kaker med krem!

– Marsipankaka er selve festkaka, og vi har en del bestillinger på det nå før jul. Serverer du marsipankake, viser du at du setter pris på de som arbeider hos deg. En del gir også bort marsipankaker til gode kunder som takk før jul. Også sjokoladekaker er det en del bestillinger på til juleavslutningen, forteller den travle konditoren.

Leveranser fjernt og nær

Hun har tre ansatte pluss en lærling, og har også litt ekstra lørdagshjelp i konditoriet. Etter gjenåpningen har aktiviteten skutt fart. Det begynte med en gang, og bestillingene begynte å renne på. Ikke minst da det var et rush med konfirmasjoner i høst. Da ble det mye leveranser både til Sira, Moi og Sokndal. Sågar har kunder bedt henne åpne filial i Sokndal. Noe hun ikke har kapasitet til. Men fint er det med gode tilbakemeldinger.

– Har du noe baketips til ivrige hjemmebakere?

– Gode ovner er egentlig det aller viktigste. At du blir kjent med din egen stekeovn. Ikke sett inn alle brettene med en gang, se etter hvordan de steker. Så blir det lettere å få det riktig stekt, tipser konditoren.

Julemiddager med ribbe og pinnekjøtt og fristende dessertbord til, virker åpenbart forlokkende etter fjorårets sesong der det meste ble mer eller mindre kansellert.

– Folk begynte tidlig å bestille julebord, der er det stadig henvendelser. Vi kjører grupper om gangen, og har plass til førti her i lokalet. Mange liker at de har kan være samlet litt for seg selv, uten å bli forstyrret av andre julebord.