Gå til sidens hovedinnhold

Kan sette inn kraftfulle tiltak på kort varsel

Helseminister Bent Høie (H) deltar fra regjeringen på dagens pressekonferanse. Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg vil også være til stede på pressekonferansen

På pressekonferansen om koronasituasjonen sa helseministeren kan settes inn tiltak på kort varsel om smittesituasjonen endrer seg.

Han forsikrer om at planen om å vaksinere voksne til sommeren står ved lag, gitt av Pfizer og Moderna ikke støter på nye, uforutsette problemer.. Det skjer etter at smitten har økt flere steder i landet.

Les også

Vil begrense trafikk mellom kommunene

5.337 ble smittet av koronaviruset forrige uke. Det er det høyeste antall nye smittede som er registrert på en uke siden pandemien startet.

– Nå setter vi rekorder ingen av oss ønsker å sette, sa helseminister Bent Høie på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.Helseminister Bent Høie (H) deltar fra regjeringen. Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg vil også være til stede på pressekonferansen.

Det høyeste antallet smittetilfeller på en uke siden pandemiens start, flere innleggelser i sykehusene og et R-tall på 1,4. Slik oppsummerer FHI uka som gikk.

Smittespredningen har vært økende siden 22. februar med et gjennomsnittlig reproduksjonstall i hele perioden på 1,4, viser Folkehelseinstituttets beregninger i ukerapporten for uke 10, altså forrige uke.

Et reproduksjonstall på 1,4 betyr at 100 koronasmittede gir viruset videre til 140 personer. R-tallet er det høyeste på ett år i Norge, men FHI understreker at det er betydelige forskjeller i R-tallet mellom fylkene.

I forrige ukerapport viste Folkehelseinstituttets utregninger at R-tallet i Norge var på 1,33, som da var det høyeste i Norge siden våren 2020.

Kraftig økning i koronatilfeller

Økningen i R-tallet kommer etter en kraftig økning i tallet på smittede sist uke. Totalt ble det påvist 5.337 koronatilfeller i Norge, en økning på 28 prosent fra uka før, og det høyeste antall meldte tilfeller på en uke siden pandemiens start.

Oslo har klart flest meldte tilfeller per 100.000 innbyggere (471 i uke 9 og 10 samlet), etterfulgt av Viken (287) og Vestfold og Telemark (219).

Det ble utført 190.223 koronatester i uke 10. Andelen positive prøver var 2,81 prosent.

Kraftig økning i innleggelser

Det har også vært et økende antall koronasyke personer som har blitt lagt inn på sykehus i Norge den siste uka. Totalt ble 153 personer lagt inn på sykehusene i forrige uke.

Ifølge FHI er dette tallet det høyeste på én uke siden slutten av mars 2020. Da ble 197 pasienter lagt inn på sykehusene på én uke. Innleggelsene i uke 10 er også en økning på 55 prosent fra uka før.

De opplyser at det er en økende trend i nye innleggelser i alle aldersgrupper mellom 30–79 år, og blant meldte covid-19 tilfeller i disse aldersgruppene økte andelen som legges inn på sykehus i uke 7–9 sammenlignet med tidligere i vinter og i høst.

72 prosent smittet med britisk mutant

Folkehelseinstituttet anslår at 72 prosent av dem som er smittet med koronaviruset i Norge nå, er smittet med den engelske virusmutasjonen.

Andelen fordeler seg ulikt mellom landets fylker og er høyest i Oslo (82 prosent) og Vestfold og Telemark (73 prosent), og lavest i Nordland (6 prosent) og Agder (15 prosent).