HALLOWEEN-HELGEN ER over, og utallige har vært på arrangementer og fester inspirert av den amerikanske varianten «Halloween». Vi trenger ikke importere alt disse amerikanerne holder på med. Et pengeglupsk land som veldig ofte maskerer begivenheter med ønske om profitt. Men når vi ser hvordan nordmenn markerer Halloween, så tror jeg faktisk vi har gjort det beste fra begge verdener. Et kult initiativ som engasjerer, uten at vi har knyttet det opp til enorm pengebruk. I så måte er det heller grunn til å være skeptisk til Valentine's Day, som presses frem av handelsnæring verden over, nettopp for å selge produkter. Dagen gaver blir en del av Halloween, får vi heller trykke på bremsen.

FOR NOEN er det selvsagt et spørsmål om andre ting. Verdier. Skal vi dyrke det makabre, spør enkelte. Men helt ærlig, hadde ikke Netflix vært kjedelig om de tok bort alt som var litt skummelt og skremmende? Hadde ikke musikken vært fattigere om den bråkete metallmusikken ble fjernet fra spillelistene? Hadde ikke kunsten vært kjedeligere uten det litt groteske? At barn (og voksne) én dag i året kler seg ut med blod, gørr og fillete klær, er bare en annen måte å være sosial og kreativ på.

SAMTIDIG ER grunn til å applaudere arrangementet «HalloFlekkefjord», som er en snillere motpol til tradisjonell Halloween-feiring. Ikke fordi vi egentlig trenger en motpol, men fordi det er en stor gjeng som står på og lager et fantastisk arrangement for barn. Det tverrkirkelige samarbeidet appellerer til de aller fleste, uavhengig av om man er vant til det kirkelige eller ei. At det durer og går kristen barnesang i bakgrunnen, er ikke til sjenanse for noen. Et inkluderende tiltak, hvor Agders reporter la merke til at det var familier mange forskjellige bakgrunner. Også Handelshuset Kvinesdal fortjener en klapp på skuldra for innsatsen denne helgen. Det betyr nok mye for innbyggerne at det skjer ting. Applaus til alle som skapte noe som fenger denne helgen, om det var en snill motpol eller noe grotesk og skummelt.

SÅ ER det ikke nødvendig å ta til oss alt fra USA. For oss er neste store happening jul. I USA ser de frem til Thankgsgiving. Og når sant skal sies, så er enhver anledning til en deilig kalkunmiddag en god anledning. Men det kan vi spise uten å bade i amerikansk kultur. Så vær obs når det plukkes opp tradisjoner fra «over there» – i hvert fall når det koster oss penger. De fleste har nok med å spare til alle kostnadene som rommer jul og nyttår.