OPPFORDRING OM å kjøre forsvarlig i trafikken kan egentlig ikke komme ofte nok. Det gjelder alle, alltid. Og snart vil været by på utfordringer for trafikanter, med snø, is og slaps – så fremover blir det ekstra viktig å være bevisst bak rattet. Nå har imidlertid politiet kommet med en tydelig oppfordring. Den er ikke generell, den er spesifikt knyttet til mopedkulturen i Flekkefjord og Kvinesdal. Politiet vil nå gå for en strammere linje, og bryter du loven eller kjører på en ulovlig moped, vil du bli anmeldt.

POLITIET GJØR klokt i dette. Først og fremst for å beskytte både de på mopeden, (ja, jeg skriver de i flertall, fordi det altfor ofte er to på én moped) og ikke minst fotgjengere, bilister og andre som er i nærheten av villmannskjøringen. Vi ønsker ikke å måtte skrive nyhetssaker om unge gutter og jenter som blir skadet eller i verste fall drept i trafikken. Etter hvert skal også mopedførerne bytte kjøretøy, og bil blir det neste. Har man null respekt for sikkerhet og andres trygghet, blir man heller ikke en trygg bilfører.

I TILLEGG til det direkte farlige med å være to på én moped, kjøre for fort, kjøre på ett hjul på trafikkerte veier, så er det også et faktum at enkelte mopeder er til sjenanse i nabolag og bysentrum. Det er en vanvittig støy i en del av mopedene, som ofte kjører samme gate om og om igjen – men nå vil politiet også ta mopeder de mistenker ikke er teknisk godkjent, og sende til inspeksjon uten forvarsel. Kanskje det er god nok grunn til å ha mopeden lovlig?

MEN POLITIET kan si sitt og vi i Agder kan skrive saker. Mange nikker nok enig, men så spørs det om de som faktisk trenger å ta til seg denne informasjonen, setter av tid til å lese eller lytte. Vi anerkjenner at det finnes kulere ting enn både politi og lederartikler blant ungdommen – og sånn skal det være. Snapchat, råning, fotball, dating, mekking – klart det er mer spennende. Derfor går denne oppfordringen vel så mye til foreldre og foresatte. Det er ikke gøy dersom din sønn eller datter ikke kan ha plettfri vandel når det skal søkes jobb. Det er enda mindre gøy dersom noen blir alvorlig skadet.