Hele denne høsten har nyhetsbildet handlet om høye strømpriser, høye matvarepriser, dyrt drivstoff og renteøknig. Flere står fram og forteller om at det er vanskelig å få endene til å møtes. Så kommer desember og skattelistene legges ut. Vår nysgjerrighet vekkes, men vi vil ikke at folk skal vite at vi lurer. Så for at hver og en skal slippe å snoke gjør media jobben for oss.

Avisen Agder publiserer side på side og ulike folks personlige økonomi. Veldig mange tjener veldig mye, har formuer, gjerne i form av eiendom og bedrifter. Folk flest er ikke i nærheten av å ha slike inntekter. Gjennomsnittslønna i Norge ligger ikke i nærheten. Men det legges, ved å publisere skatteopplysninger dag etter dag, opp til en sammenlikningskultur der leserne vil få bekreftet sin opplevelse av å være fattig. Selv om man tjener helt normalt. De aller fleste i vårt land er ikke fattige eller rike. Den store majoriteten klarer seg med det man har, tilpasser forbruket når det kniper uten å ha ekstrakontoer full av formue slik man kan få opplevelsen av.

Det jeg ønsker å få fram med dette er et budskap om å ikke la seg lure til å tro at alt er svart hvitt. Normalen er som regel mangefarget.