Gå til sidens hovedinnhold

Kropp & helse: – De fleste pasientene blir godt fornøyd

Kiropraktor Håvard Nordås fortsetter å presentere mennesker som jobber med folks helse. I dag er det en ortoped og en kiropraktor.

– Det beste er å kunne hjelpe

Ortoped Wouter van Wijhe

– Hvem er du?

– Jeg heter Wouter van Wijhe og jeg flyttet med familien min til Flekkefjord i desember 2020. Jeg begynte å jobbe som ortoped ved SS Flekkefjord 01/01/2020.

– Når skal man benytte en ortoped?

– Ortopeder er legespesialister som jobber med skader og sykdom i ledd og muskulatur.

– Er du glad for at du ble ortoped?

– Jeg elsker ortopedi fordi det er ofte veldig klare problemstillinger. Når folk har et brudd eller et ledd som er ødelagt på grunn av slitasje, så har vi ofte en veldig bra løsning for dette. De fleste pasientene blir godt fornøyd.

– Hvordan er en typisk arbeidsdag for deg?

– Jeg starter dagen med morgenmøte. Der diskuterer vi nye innlagte pasienter og øyeblikkelig hjelp-operasjoner fra dagen før. På dagtid opererer jeg, har poliklinikk, administrasjon eller dagvakt.

– Hva er det beste med jobben din?

– Det er å hjelpe pasienten. Et eksempel kan være å hjelpe en som har hofteslitasje med en hofteprotese. Forbedring i livskvaliteten etter innsettelse av en hofteprotese er ofte enorm.

– Hva er en myte/feilaktig påstand om din profesjon/hvordan du jobber?

– Mange tror at de må ha en MR-scan av f.eks knærne for å diagnostisere hvor smertene kommer fra. Men for dem som er over 50 år er det nesten alltid totalt unødvendig og vi kan diagnostisere alt vi trenger med et vanlig røntgenbilde, som er ti ganger billigere og har nesten ingen ventetid.

– Hvilke trender/endringer ser du i samfunnet etter dine år i spesialiteten?

– Ortopedi bli mer og mer evidensbasert og resultatene av særlig protesekirurgi er vanligvis bra. Samtidig gjør vi som samfunn for lite når det gjelder forebygging. Hvis en pasient har en BMI over 35 og har vondt i ryggen og knærne, så er det aller viktigste å gå ned i vekt. Alle vet det, men nesten ingen klarer det. Vi mangler life-coaches eller klinikker hvor vi kan sende folk og hvor de kan få bærekraftig hjelp med dette.

– Hva er ditt beste helsetips?

– Ikke spis etter klokken 20 om kvelden.

– Vi kan utgjøre en forskjell

Kiropraktor Geir Rune Hetland

– Hvem er du?

– Jeg er en 51 år gammel siddis som etter 5 år i Davenport, USA, kom hjem igjen med et diplom og ei jente fra Bryne. Etter et år turnus i Porsgrunn, Sandnes og på Bryne, gikk veien videre til Flekkefjord hvor meg og min kiropraktorkone fant vårt småbyparadis (etter anbefaling fra kiropraktor Knut Andersen som praktiserte her i 1982-86). Vi ble tatt imot med åpne armer av befolkningen som hadde vært uten kiropraktor i 10 år, i tillegg til at byens leger og Avisen Agders imøtekommenhet gjorde at jeg hadde fulle timelister fra dag 1. I disse dager kan vi feire 25 års klinikkdrift. Vi har i senere tid også startet en klinikk i Kvinesdal og fått en tredje kiropraktor med på laget.

Det bør også påpekes at Flekkefjord hadde lang historie med kiropraktikk ettersom Herman Olsen startet opp i 1936 og holdt det gående langt inn i alderdommen. Han hadde blant annet Norges første privateide røntgenapparat!

– Er du glad for at du ble kiropraktor?

– Mitt profesjonsvalg har vist seg å være midt i blinken, og har gitt meg mange varierte erfaringer. De 8 første åra i praksis var jeg, sammen med Atle Aarre på Bryne, kiropraktor for Viking/Stavanger Håndball. Der ble jeg etter hvert medisinsk ansvarlig på alle reiser til E-cup/Champions League-kamper og andre turneringer, på kryss å tvers av det europeiske kontinent. Ved flere anledninger har jeg blitt bedt om å bistå det norske og andre utenlandske herrehåndball landslag, i tillegg til enkeltspillere på europeiske topplag.

– Her i Flekkefjord ble jeg som en av de første i landet, ansatt på lokalsykehuset, som en del av TVE-rygg, et tverrfaglig ryggteam i regi av overlege Thore Hinderaker.

– Når skal man benytte kiropraktor?

– Selv om mesteparten kommer til oss med rygg og nakkesmerter, kan du med fordel oppsøke kiropraktor for stort sett alle nerve-muskel-og skjelettplager. Vi har etter hvert fått erfaring på å behandle det meste av den slags, i tillegg til nakkerelatert hodepine og krystallsyke. Mariann er dessuten veldig flink til å ta seg av misfornøyde babyer og barn.

– Hva er det beste med jobben din?

– Det jeg setter aller høyest med jobben min er å ha mulighet til å ofte utgjøre en umiddelbar forskjell i folks tilværelse. Jeg blir aldri lei av å motta takknemligheten fra de som må støttes inn på klinikken, og som går ut igjen rette i ryggen med et stort smil om munnen. Det viktigste jeg gjør er å redusere stivhet og smerte, og få folk tilbake til et liv i mest mulig bevegelse. Liten som stor, og ung som gammel.

– Hva er en myte/feilaktig påstand om kiropraktikk:

– Den vanligste myten er nok at det gjør vondt å gå til kiropraktor. «Var det ikke verre enn dette? Jeg burde jo ha oppsøkt dere for lenge sida!»,er noe av det vi hører daglig. En annen myte er at kiropraktoren kun gir deg et “knekk”. Vårt slagord er: «Vurderer, Justerer og Motiverer!» Du vil få en grundig vurdering først. Deretter avgjør vi om/hva som trenger behandling, før vi instruerer og motiverer deg til å selv ta et tak for å forebygge fremtidige vondter.

– Hvilke trender/endringer ser du etter 25 år i profesjonen?

– Jeg opplever at folk oppsøker oss med mer sammensatte problemstillinger enn før. Folk grubler mer og spesielt det siste året. Dessuten er det en foruroligende tendens at de sosiale mediene trekker oss voksne, og spesielt barn/ungdom i en statisk stillesittende retning.

– Hva er ditt beste helsetips?

– Må si det er svært gledelig at vi har et så stort mangfold av dyktige behandlere tilgjengelig her i regionen. Det viktigste er dog ikke hvilken kunnskap hver og en av oss besitter, men snarere hvordan denne kunnskapen kan brukes til det beste for pasienten, og da gjerne i samråd med andre behandlere. Vi ser også at vi som behandlere er samstemte om at det å holde seg i aktivitet, er den beste gaven vi kan gi oss selv.

I så måte vil jeg avslutningsvis trekke frem jakten på Christian Sundes hoder, Via Ferrata på Knaben og de nyutkomne 10 på topp brosjyrene, som glimrende lokale folkehelsetiltak!