PRISENE STIGER og folks tro på den økonomiske fremtiden er på et lavmål. I går kom meldingen om at bruttonasjonalproduktet i april falt med en halv prosent. På bensinstasjonene ser vi at drivstoffprisene når nye høyder og folk advares mot at bensinprisen kan nå langt over 30 kroner liten i løpet av sommeren. Vi er allerede på god vei. Strømprisen holder seg rekordhøy gjennom sommeren – og næringslivet sliter på grunn av ekstreme strømpriser. De tiltak som regjeringen har satt i verk for å avhjelpe situasjonen hjelper ikke alle. Samtidig antyder SSB at rentene kommer til å stige mer enn først antatt.

I DET hele tatt er det mange mørke skyer på himmelen. En rekke europeiske land tar nå grep for å redusere pumpeprisen. Men ikke Norge. Regjeringen kunne med enkle grep gjøre noe med dette. – Jeg skal ikke ha noe av staten, men staten skal ikke ha dobbelt så mye av oss, sier Knut Arild Nordli fra Flekkefjord til NRK. Nordli driver Flekkefjord Opplæringssenter og merker de høye drivstoffprisene altfor godt.

I ANDRE europeiske land gjør man altså noe. Tidligere har Danmark, Austerrike, Frankrike, Luxembourg, Italia, Irland, Storbritannia, Polen, Nederland og Spania tatt ulike grep for å dempe pumpeprisene. Sist ute er Tyskland som denne måneden satte ned avgiftene til et minimumsnivå. Ingen må fortelle oss at vi ikke har råd til det i Norge. Tvert imot: Den høye drivstoffprisen og de ekstreme strømprisene gjør at statskassen flommer over av ekstrainntekter. Nå må man ta noen grep.

VÅR FINANSMINISTER, Trygve Slagsvold Vedum, sa i valgkampen i fjor høst at en drivstoffpris på 20 kroner liten var fullstendig uhørt og hørte ingensteds hjemme i Norge. Er det en uttalelse som har gått fullstendig i glemmeboken? Vi spør, men forventer ikke noe svar. Når statsminister Jonas Gahr Støre får spørsmål om hva som kan gjøres for å dempe effekten av den økte prisstigningen, svarer han følgende: – Det er ting vi skal gjøre – og så er det noe vi ikke skal gjøre!

DU VERDEN, sier vi. Det enkleste ville være å gjøre som andre europeiske land, nemlig å fjerne statlige avgifter.