KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vedgår ifølge Aftenposten at han gjorde grep for å slippe skatt på statsrådsboligen. Nå vil han betale den skatten han skylder.

Ropstad vedgår at han skulle ha meldt fra til Statsministerens kontor om at han likevel ikke betalte utgifter hos foreldrene. Det sa han på en hasteinnkalt pressekonferanse fredag formiddag.

Han håper at han fortsatt har tillit i partiet, og ønsker å fortsette som partiets leder, sa han i intervjuer etter pressekonferansen.

Ropstad sier at han har snakket med statsministeren om boligsaken, og at han håper å få fullføre tiden som barne- og familieminister.

– I 2020 avtalte jeg med mine foreldre at jeg skulle dekke faste utgifter til huset hjemme fordi det også gjorde at pendlerleiligheten min havnet inn under det regelverket som gjorde at den ikke var skattepliktig. Det var en feil av meg, og det vil jeg beklage, sier Ropstad.

Han forteller at han har snakket med statsminister Erna Solberg (H) om saken.

– Jeg håper jeg kan fullføre den siste måneden som barne- og familieminister før det kommer en ny regjering, sier han på spørsmål fra TV 2.

Aftenposten skriver fredag at Ropstad la en plan for hvordan han kunne unngå skatt på statsrådsboligen gjennom å opplyse at han dekket utgifter på foreldrenes hus, noe han ikke gjorde. Ifølge avisa skulle Ropstad ha betalt 175.000 kroner i skatt.

Fra før er det kjent at han fikk gratis pendlerbolig av Stortinget samtidig som han eide og leide ut en leilighet på Lillestrøm.

Stavanger Aftenblad har vært i kontakt med Kvinesdal-ordfører og sentralstyremedlem Per Sverre Kvinlaug, i forbindelse med at Kjell Ingolf Ropstad har innrømmet at han har tatt grep for å unngå skatt på sin statsrådsbolig.

– Jeg er enig med Ropstad i at han har gjort en dårlig vurdering. Så er jeg glad for at han har beklaget dette, og at han har kontakt med Skatteetaten for å sørge for at dette blir riktig, skriver han til Aftenbladet.

Da KrF-lederen ble statsråd i 2019, flyttet han til en statsrådsbolig og rapporterte til Statsministerens kontor (SMK), som ga beskjed om at han måtte skatte av fordelen av gratis bolig i Oslo hvis han ikke hadde utgifter til bolig på hjemstedet. Ropstad forteller at han ble overrasket, men at han betalte 140.000 kroner i skatt for 2019.

Ifølge Aftenposten inngikk Ropstad en avtale om at han skulle dekke noen av utgiftenes på foreldrenes hus, noe som ville gjøre at han slapp skatt på pendlerboligen, og dette oppga han ifølge avisa høsten 2020.

SMK mente ifølge avisa i desember 2020 å ha fått klarhet i spørsmål som Ropstad hadde stilt om saken.

– Min avtale var å betale deler av de faste utgiftene hjemme i slutten av året. Statsministerens kontor hadde dialog med Skatteetaten. De informerte så meg om at de hadde endret oppfatning til at utgifter på hjemstedet ikke var avgjørende for om pendlerleiligheten var skattepliktig. Da ble jeg enig med mine foreldre om at jeg likevel ikke skulle betale, sier KrF-lederen i en skriftlig kommentar til NTB.

– Jeg beklager min dårlige vurdering i 2020. Jeg er nå i dialog med Skatteetaten for å betale det jeg skal betale, sier Ropstad.