ADVENT ER selve ventetiden for julehøytiden. I år faller første søndag i advent på 27. november som er den aller tidligste datoen vi kan ha som første søndag i advent. Selv om julelys allerede har vært tent i byens gater i uker, og både julemarsipan og julebrus har fylt butikkenes hyller lenge, er advent på mange måter en forventningens tid, forventninger til julehøytiden som kommer om noen uker. Det har åpenbart med alder å gjøre, men jul og julehøytid synes å komme tettere og tettere.

ÅRETS ADVENT – og årets julehøytid kommer til å ha dramatikkens slør over seg, fordi vi opplever krig og elendighet i vår egen verdensdel. Det vi trodde hørte fortiden til, har plutselig kommer så ubegripelig nær. I kjølvannet av krigens redsler, opplever vi også i trygge Norge at flere og flere opplever dårlige tider. Prisene stiger og fattigdommen øker. Det vi for ett år siden ikke trodde kom til å vederfares oss, er blitt en skrekkelig virkelighet.

KRIG OG DYRTID har preget oss siden Russland invaderte Ukraina i 24. februar i år. De krigshandlinger som finner sted i Ukraina er så grusomme og betraktes som forbrytelser mot menneskeheten, fordi russerne terroriserer og rammer sivilbefolkningen på en helt grusom måte.

MEN JULEN tar ingen hensyn til krig og dyrtid. Julehøytiden kommer uansett. Men ikke alle har mulighet til å feire jul på samme måte som tidligere. Og selv om vi må kunne hygge oss i fellesskap med venner og familie også i adventstiden, er det på sin plass å ha solidaritetsbegrepet langt fremme i pannebrasken. Når vi sitter i våre lune hjem, baker småkaker og lager papirlenker til juletreet, skal vi vite at det bare et lite stykke borte fra oss, så finnes det mennesker som er på flukt som har mistet alt de eide og som går en tragisk jul i møte.

VED INNGANGEN til advent er det på sin plass å ha disse tankene i bakhodet. Ved inngangen til advent vet vi at vi kommer til å stresse og kave oss frem mot julehøytiden. Ved inngangen til advent håper og tror vi at vi kan skjenke en tanke både til julens adventsbudskap og til de omkringliggende forhold som preget vår tid. Ved inngangen til advent ber vi om fred.