Gå til sidens hovedinnhold

La oss ikke gå amok i butikken

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

VI SKRIDER mot påske, en høytid som vanligvis forbindes med sosialt samvær og kanskje hyttekos. Årets påske er slik sett avlyst. De færreste kommer seg på hytta – de sosiale sammenkomster er avlyst. Nå skal vi sosialisere oss på avstand. Jo da, høytiden kommer, men det blir helt forskjellig fra hva vi er vant til. For midt i denne korona-krisen, kommer dagligvarebutikkene med en innstendig bønn: Ikke gå fullstendig amok i butikkhyllene.

FOR VI må tro både myndigheter og butikkledere på at det er mat nok til alle. Det er ikke nødvendig å hamstre hverken mel eller hermetikk. Lagrene er fulle – og selv om det kanskje kan skorte på enkelte varer, er det på ingen måte sulten som skal knekke oss i forbindelse med korona-unntakstilstanden. Tvert imot. Men det forutsetter at vi gjør våre handler på normalt vis, slik vi gjør foran påske hvert år, uten å miste fullstendig hodet og tømme hyllene for toalettpapir og spagetti.

DET VI butikkjedene selv registrerer, er at folk kommer sjeldnere i butikkene. Samtidig er omsetningen stabil. Det betyr at når folk først går i butikken, så handler de mer enn de vanligvis gjør. Det er fornuftig, ut fra filosofien om at man bør holde avstand og ikke sosialisere seg mer enn høyst nødvendig. For et butikkbesøk innebærer jo nærmere omgang med andre mennesker.

DERFOR HAR butikkjedene kommet med en henstilling: Ikke la den store påskehandelen vente til onsdag før skjærtorsdag. Bruk en av de andre dagene før påske til å handle inn det du trenger til påskedagene. Og husk: Påskeaften er det mulig å fylle på i kjøleskapet. Det vi skal handle inn ekstra, er for to dager. Ikke en uke eller en måned. To dager av gangen. Og tatt i betraktning at det ikke er matmangel i Norge, er det altså igjen på sin plass å be om at folk ikke går amok i butikken.