– Så lenge jeg er hjemme med ungene, legger jeg ut noe hver dag, sier den utflyttede sokndølen Chris Haaland til Agder.

Han driver sitt eget selskap Særpreg AS på Bryne. Der jobber han som illustratør og grafisk designer – og i likhet med mange andre må han være hjemme. Og det var hjemme med ungene han fikk en unik idé.

– Jeg så at det var så mye negativt, at jeg følte jeg måtte dele litt mer ironiske siden av ting. Jeg føler det fungerer godt. Jeg ser mange deler det jeg lager på Facebook, og gleder seg til neste dag.

Motivene er stort sett en svært karikert og «levende» versjon av viruset, og han spøker litt med de forskjellige tingene som preger hverdagen vår i denne spesielle tiden.

Inspirert av Donald Duck

– Illustrasjonen har jeg hatt med meg siden jeg var liten. Det gikk mye i Donald-blad, og da jeg var liten var drømmen å være Donald-tegner.

Han ler og sier neste drøm var å bli fotballspiller, frem til han omsider skjønte han måtte gjøre noe «ordentlig».

Korona-tegningen er ikke en del av hans jobb, men ferdighetene han ellers bruker profesjonelt, er de samme.

Åpent for tolkning

– Er det litt politisk satire vi ser i noen av tegningene?

– Jeg tenker noen ting er kanskje litt mer politisk rettet, men jeg er ikke interessert i å starte et debattforum, men heller la det være åpning for tolkning for alle, sier Haaland, og fortsetter:

– Jeg var usikker da jeg tok opp Trump, men følte den var så uskyldig ut. Det er kjekt når folk gleder seg til neste.

– Vi vet jo ikke hvor lenge dette varer. Hvor lenge holder du på?

– Jeg «frykter» at jeg må lage flere hundre, men nå er det så gøy at jeg bare fortsetter – i hvert fall når restriksjonene er så strenge. Men når det løser opp, går jeg kanskje ned litt på frekvensen, svarer illustratøren.

Nytt

– Jeg har egentlig ikke gjort noe slik før, men jeg har laget litt sånn artige tegninger til kollegaer og sånne ting – bare sånn hvis det var noe spesielt, men ikke noe jeg har delt på sosiale medier.

Noen ganger sitter han til langt på natt med korona-illustrasjonene. Andre ganger går det kjappere.

– Jeg jobber ordinært på dagen, så jeg gjør disse på kvelden. Det tar ofte rundt en to timer å lage.

Haaland bruker iPad med pensel:

– Tidligere har jeg tegnet alt på papir, men dette funker godt. Jeg skisser det opp grovt, så lar jeg det stå til.

Lyspunkter

For noen kan det være vanskelig å se lyspunkter i hverdagen. Mange er bekymret både for helse og økonomi. Haaland mener det likevel er viktig å finne rom til det positive:

– Det viktigste er å kunne se lyspunkter og ta vare på den tiden vi har nå. Vi kan gjøre mye kjekt selv om vi er litt låst og ikke har den friheten. Gjør noe kjekt ut av dette – ikke grav dere ned!