Gå til sidens hovedinnhold

Leiv Knibestøl gir ut ny bok

Billedkunstneren, maleren, dikteren og forfatteren Leiv Knibestøl ligger absolutt ikke på latsiden i en alder av 84 år gir han i høst ut sin 12. bok.

Den er delt i to deler der første del er minner fra oppveksten på Knibestøl i Fjotland der han forteller om barneårene, arbeid på gården, idrettsliv, spesielt skirennene i Høydalen, videre om skolegang, landsgymnaset på Hornnes og videre studier. Det var lege han skulle bli.

Fortellingene gir innsikt i et liv som er historie som stadig færre har kjennskap til.

I tillegg er han imponerende åpen om sin psykiske lidelse, spesielt i den del av boka der han har 23 korte dikt som beskriver fjotlendingens spesielle situasjon: Et liv preget av psykisk lidelse helt fra ungdomsårene.

I dag er Leiv en aldrende, stillfarende mann som lever alene i Knibestøl. Der har han tatt vare på minne fra gårdsdrifts med å ha låven full av gammelt gårdsredskap utstilt sammen med de mange maleriene han jevnlig produserer.

Oppholdet på asyl gjenkjennes i diktene: Jeg følte med merket, isolert, en følelse av annerledeshet og fremmed for de andre «normale». Hans dikt må leses i ro med ettertanke. Litt sårt når han i diktform beretter om vemod, sorg og død, det etterlengtede barnet som ble borte og som etterlot et øde av fortvilelse og lukkethet.

Samtidig gir dikene streif og blikk av glede. Faktisk gir diktene tillit når han åpent går ut med det mange andre skjuler. Slik får leserne et innblikk i spaltet sinn, en skjebne man ikke unner noen. En skjebne Leiv takler med å utgi dikt og male bilder. Leiv fikk Kvinesdal kommunes kulturpris i 1990. Han gir også til kjenne den betydning hans kristne tro har hatt i livets skyggesider og livets soldager. En bok med minner og nye dikt på 46 sider som absolutt er verdt å lese.