Skole + lekser = sant?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hjemmelekser har lange tradisjoner i norsk skole. Læring er hardt arbeid. Skolen pålegger altså elevene våre å arbeide videre med skolearbeidet, hjemme. Leksene blir for mange stress, i en travel hverdag.

Men er leksene nødvendig? Øker læringen, motivasjonen og trivselen?

Mange tror at hjemmelekser gjør at læringsutbyttet øker betydelig.

En rekke undersøkelser viser tvert imot at lekser gir en meget svak læringseffekt.

I 14 år har Digermulen skole i Lofoten droppet å gi elevene lekser. Resultatet er at skolen kan dokumentere bedre faglige resultater, mer motiverte elver og lærere, bedre arbeidsvaner og et bedre sosialt miljø på skolen.

-Det er himmelvid forskjell på oss og mange andre skoler når det gjelder trivsel, motivasjon og arbeidsvaner. Elevene er veldig godt motivert, jobber hardt og har et veldig godt forhold til lærerne, kan rektor fortelle. Hun mener at grunnen er at læreren må organisere undervisningen bedre og at elevene viser bedre innsats på skolen. Det er selvsagt også fint at elevene frivillig øver og jobber med stoffet hjemme, f.eks. før prøver.

Digermulen-rektoren mener også at den viktigste funksjonen for hjemmelekser er å skape flere skoletapere.

De elevene som sliter faglig på skolen, sliter også med å gjøre lekser. Særlig de som ikke kan få hjelp av foreldrene.

På denne måten bidrar hjemmelekser til å øke og reprodusere sosiale forskjeller. Den offentlige fellesskolen skal bidra til å utjevne dem!

Leksene skaper helt unødvendig stress, etter skoletid, både for elevene og foreldrene. Heldigvis ser vi nå at en rekke skoler over hele landet blir leksefri.

SV vil ta initiativ til at også elevene i vår kommune skal få eie sin egen fritid. Nødvendig repetisjon og arbeid med lærestoffet gjøres på skolen, under veiledning av lærere.

Vil du gi elevene våre en bedre skole med et gratis, sosialt og sunt skolemåltid og en bedre hverdag: Stem SV!

Artikkeltags