Kort tunnel under Moi

Av
DEL

MeningerKan NVE bidra fra nye E39? Agder brakte et interessant intervju med ingeniør Magne Ø. Skoland, for øvrig nr. 2 på KrF-lista i Lund, om ny rapport fra NVE og flomsikring på Moi.

De personer vi velger skal sitte og bestemme de neste 4 år i Lund kommune, men har de lovet å ta saken for flomsikring for å redde Hovsherad ved å senke Moisånå ut av Hovsvatnet? Vannet renne inn i og ut av Hovsvannet i et forhold på 10:1. Da går det galt!

Etter å ha pløyd gjennom felleskonvolutten med program fra de forskjellige partier som stiller til valg her 9. september, er det bare å konstatere: Det er lite snakk om politiske løfter for flomsikring i Moi sentrum og enda mindre om berging av hovsbygda, med over 600 innbyggere i dalen. Enorme flommasser kan bygge seg opp på noen timer fra det svære nedslagsfeltet rundt Hovsvatnet og elvene fram til vannet, slik at det kan stige 2 – 3 meter og stenge ikke bare E39, men ødelegge NorDan-fabrikken og drukne Hovsherad-bygda i nordre ende.

Ingeniør Skolands argument var svært viktige, for med fjerning av stemmen i elva ved kommunehuset og senking av elva forbi NorDan-fabrikken, har vi en sjanse til å få beholde arbeidsplassene i kommunen. Like fullt mener vi det ikke er nok: Tidligere i Agder har Øyvind Steinnes, KrF, pekt på flaskehalsen ved Råse bru i utløpet av Hovsvatnet, som det store problem. Og han foreslår en kort avlastningstunnel under Moi sentrum, fra Holamoen til utløp ved kirken i Lundevannet eller nærmere brua.

Da er alle parter berget: Moisånå får mindre vannføring, Moi sentrum og NorDan er berget, hovsbygda kan berges ved større åpning av elva ved Råsebrua, vannstanden ved de store flommene blir heller ikke et problem for NVE og den nye E39 som plasker ut i søre del av Hovsvatnet og stenger utløpet enda mer!

For nå kan brua på den nye E39 utvides og slippe mye vann gjennom Råse Bru! En kort tunnel og fjerning av stemmen i sentrum berger Moi sentrum.

Hva sier de nye politiske kandidater i Lund kommunestyre til det?

Send leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags