Et slag i ansiktet på Agders kvinner

YTRING: Kari Henriksen, Arbeiderpartiet.

YTRING: Kari Henriksen, Arbeiderpartiet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I det fremste maktorgan på Agder er kvinner igjen plassert i skyggen. Det som kunne vært et framtidsretta og moderne fylkesting, ble i stedet en gammeldags herreklubb anno 1912.

Det borgerlige flertallet i det nye Agder hadde en unik mulighet til å vise at de vil være et fylkesting for hele Agder, ta likestillingsutfordringer på alvor og sørge for jevn fordeling av verv mellom kvinner og menn. I stedet får vi nå i fire år menn, menn, menn som uttaler seg og har makt.

Først i fordelingen av de fremste vervene. To menn. Det er forstemmende i seg selv. Men enda mer forstemmende er det at høyresiden har gitt menn makt i kraft av sitt kjønn i alle utvalg og at kunnskap om likestilling synes å være totalt fraværende. Når ordføreren kan få seg til å bagatellisere det og samtidig si at han selvfølgelig skal jobbe for likestilling og at det er kvinner i ledelsen i administrasjonen (sic), viser det at erkjennelsen og forståelsen av dette ikke har nådd inn. En stor del av likestillingsutfordringen er den massive usynliggjøringen av kvinner i maktposisjoner.

Å sitte i forhandlinger om posisjoner uten å kreve en lik fordeling er ikke noe annet enn å håne likestillingsarbeidet og kvinner på Agder. Å argumentere som Hagen Poppe gjør på Fb, viser med all tydelighet at forståelsen av likestillingsutfordringene er forhistorisk. «Kan forøvrig garantere at ingen kvinner ble nedprioritert fordi de er kvinner». Det er nettopp det som har skjedd.

Kvinner er nedprioritert fordi de er kvinner. Menn har fått posisjoner fordi de er menn. Hvis ikke sier Hagen Poppe at det faktisk ikke er kvinner fylkestinget som har kompetanse nok til å bekle verv med makt. Nå får vi fire år men menn i media, menn på viktige møter, menn med ansvar og menn med makt. Det som burde og kunne vært et framtidsretta og moderne fylkesting, som nettopp erkjente at likestillingsutfordringene er massive og tok det på alvor, som ville være forbilde og gi tydelig signal til alle landsdelens kvinner at makt skal fordeles jevnt, ble i stedet et bilde av en politisk struktur fra fortida.

I 2009 ble jeg anklaget for å ta feil når jeg viste til at tradisjonelle konservative politiske strukturer var en av årsaken til manglende likestilling på Agder. 10 år senere viser Høyresiden på Agder at jeg hadde rett. Det er ingen seier, snarere nok et slag i ansiktet på kvinner på Agder.

Artikkeltags