Gå til sidens hovedinnhold

Måling med nesestyver for Høyre

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I DEN store månedlige meningsmålingen som Nordstat gjennomfører for NRK og som distribueres til landsdelens aviser, får Høyre en salig smikk over fingrene. I forhold til aprilmålingen, mister Høyre 9,1 prosents oppslutning og pustes nå i nakken av Arbeiderpartiet i forhold til å bli største parti oi Vest-Agder valgkrets. I klartekst betyr det at stortingsrepresentant Ingunn Foss fra Lyngdal ikke får med seg en 2. kandidat Aase Marte J. Horrigmo fra Kristiansand.

Les også

Nesestyver for Høyre – Saudland inne på ny meningsmåling

MARGINENE ER små, men ved denne målingen er flekkefjæringen Gisle Meininger Saudland (Frp) inne for en ny periode på Stortinget. I april var han ute. Han oppfatter den økte oppslutningen som et tegn på at folk nå ser hva han får til på Stortinget, blant annet det å sørge for penger til Bakke bro og ellers sørge for politibåt i Lister. Venstre fortsetter å tape oppslutning og kan fort havne under sperregrensen ved valget i september.

MENINGSMÅLINGENS KLARE vinner er Senterpartiet som dobler sin oppslutning på målingen i forhold til det som var valgresultatet i september 2017. Det blåser en Senterparti-vind over landet, som først og fremst rammer regjeringspartiene. Senterpartiets Gro-Anita Mykjåland får stortingsplass dersom målingene blir til virkelighet 13. september.

OGSÅ FOR KrF betyr målingen at man oppslutningsmessig er tilbake på nivå med valgresultatet i 2017. Kjell Ingolf Ropstad, partilederen får plass på Stortinget, men det gjør ikke Jorunn Gleditsch Lossius, 2. kandidaten på KrFs liste.

MENINGSMÅLINGER ER et øyeblikksbilde som styres av hvilke saker som har vært oppe til debatt. Regjeringens klønete håndtering av vaksinesaken for regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter, kan være et slikt øyeblikksbilde. Men i Vest-Agder blir det ikke bedre nå sittende stortingsrepresentant Norunn Tveiten Benestad (H) igjen sår tvil om Høyres standpunkt i sykehussaken. Her bør Ingunn Foss umiddelbart avklare sitt eget syn. Med store ord og et klart budskap.

DET ER ennå noen måneder til valget – og i mellomtiden skal vi høre mye politisk snakk. Og først 13. september får vi svar på hvordan velgerne ønsker sammensetningen på Stortinget. Men meningsmålingene gir oss en pekepinn på hvordan det ender. Men med de bevegelsene vi har sett siden april, kan det ennå skje mye frem mot september.