Gå til sidens hovedinnhold

Mange klør seg i hodet

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

MELDING OM SKATTETAKST har fått mange i Flekkefjord til å klø seg i hodet denne uken. Det er ikke så rart siden oversikten man mottar hverken inneholder økningen eller nedgangen fra det man betalte i fjor, eller noen detaljer om hvordan kommunen egentlig har kommet frem til skattetaksten som man nå skal betale eiendomsskatt av.

SKAL MAN finne ut om summen er endret fra i fjor må man altså finne frem i sine egne kommunale kvitteringer fra 2019. Det burde vært en smal sak at alle fikk se tydelig hva som var skattegrunnlag og sum i eiendomsskatt for 2019 sammen med de nye tallene for 2020. Huseier Leif Sørensen med bolig i Gyland har forøvrig et godt poeng når han påpeker at det er umulig å sjekke om tallene stemmer når folk ikke får selve underlaget for beløpet man skal skatte av.

DET MÅ kunne gå an å dokumentere bedre hvordan man har kommet frem til verdien for den enkelte eiendom. Rådmannen svarer at «De som ønsker en detaljert gjennomgang av beregningsgrunnlaget for sin egen bolig, kan ta kontakt med kommunens eiendomsskattekontor for bistand». Det er ikke godt nok. Folk må kunne forvente at det blir gitt en ryddig oversikt som bakgrunn for det som skal bli en regning fra kommunen på flere tusen kroner for de fleste som har en eiendom.

AT KOMMUNEN nå bruker to måter å taksere på gjør det naturlig nok ikke enklere for folk flest. Det er 3700 av kommunens 6000 eiendommer som har fått beregnet eiendomsskatt ut fra skatteetatens formuesverdi. Resten har fått en ny kommunal taksering. Det betyr at de fleste som mener at skattetaksten er feil må bruke selvangivelsen, som nå kalles skattemeldingen, til å eventuelt skrive inn den riktige verdien på sin eiendom. 250 boliger samt alle fritidsboliger, naust, næringseiendommer og landbrukseiendommer er det laget ny kommunal takst for. For disse er det kommunen som skal ha eventuelle klager.

DENNE VÅREN kan for mange i Flekkefjord bli en tid da man må se litt ekstra både på skattemeldingen fra staten og eiendomsskattemeldingen fra kommunen. At kommunen har tatt ned promillesatsen fra 4,0 til 2,7 betyr slett ikke at regningen blir mindre. Det er tross alt grunnlaget man regner promiller av som avgjør sluttsummen.