Maria er et menneske med varmt smil, strålende engasjement og et minne bedre enn mange jevnaldrende. Fem barn, 13 barnebarn, 25 oldebarn og et tippoldebarn underveis. Maria kunne navnene på alle da hun mottok klem og hilsener i sommersola på den flotte eiendommen Spikkeland.

Hun og Børild Kvinlaug giftet seg i 1945. Maria tok handelsskole i ung alder og jobbet litt på Myra (Storekvina), men utenom tre år med forpakting av et gårdsbruk på Helle, ble det gårdsarbeid og barnepraksis på Mygland som ble hennes hovedjobb. Opp før kl. 06, melking av kuer, så inn for å lage frokost og skolemat til barna. Om kvelden var det håndarbeid. Matlaging, møter og kvinneforening på Eiesland. Der var Maria kasserer til hun ble 96 år. Hun tror kanskje hun oppnår så høy alder fordi hun alltid har hatt den egenskapen å kunne sove ti minutter nør som helst.

– Hva som har vært det greieste? Alt har vært greit. Jeg har hatt det godt hele livet. Vi har det godt i Kvinesdal, ingenting å klage på. Jeg er takknemlig!

Mye har endret seg disse 100 år. 1. juledag var det hesteskyss til kirken klingende dombjeller. Det var en helt spesiell opplevelse, ellers var det vanlig at folk gikk mer til hverandre. Jeg ble neste fornærmet hvis de ikke kom innom. Men gårdsarbeidet dominerte. Melkekyrne krevde godt stell. Det var Marias ansvar, pluss at hun og Børild var flinke til å få barna i arbeid på garden. Gudsfrykt med nøysomhet var Marias varemerke.

Forbausende ung

Ordfører Per Sverre Kvinlaug syntes hun så forbausende ung ut. Han syntes hun passer inn i Kvinesdals mål: Vakker, vågal og vennlig. Hilsen fra Kong Harald ble levert og blomster fra kommunen. Ordføreren syntes det var utrolig stas å bli med på feiringen på Spikkeland og møte en så vital hundreåring. Han viste til at Maria liv har vært i vekslende tider for henne, familien og landet.

Familien fremholdt at hun har alltid vært grei med alle. Til 100 års dagen fikk hun en vakker samling av bilder av seg selv i døra. Hun sto stadig der og ønsket velkommen eller takket for besøket. Det ble gitt respons på da hun ble 100 år. Omtrent alle fra Mygland, Helle og mange i familien tok turen til Spikkeland, til det store huset som det har vær store oppslag om i avisene, og uthuset har fått Kvinesdals kulturvernpris.

Barna fulgte opp Marias gjestfrihet med hjemmelaget smørbrød og kaker til gjestene. Inne var det dekket til over 70, men mange måtte nyte maten ute i sommersola. Maria har vært raus med alle og mange husket de smakfulle jordbærene og grønnsakene hun spanderte. Til middag vanket gjerne en halv pøs med poteter.

Overraskelse og hilsener

En overraskelse på 100 års dagen var da fhv. ambassadør Leif Arne Ulland (fra Hidra) og kona Greta som kjenning av Marias sønn Ivar, dukket opp sammen med ordfører Per Sverre Kvinlaug. Det ingen ante var at den unge, eminente fiolinist Cristian Fatu fra Los Angeles sløyfet en konsert i Paris etter spillingen på Hidra og ble med til Spikkeland. Ute på tunet fremførte han med fiolin fulgte en togreise fra New York til Florida i økende fart. Han imponerte med et potpurri over «Happy Birthday» før han avsluttet med «Seterjentenes søndag». En fremføring det aldri har vært maken til i Fjotland.

Maria fikk mange hilsener og mye takk for sitt smil, sin imøtekommenhet og sin behagelige måte å være på. Hundreåringen har mer humør enn mange unge. Maria bruker mobilen flittig, men har ikke tatt PC i bruk ennå. Etter operasjon i skuldre og fjerning av en fot har hun vært på Kvinesdalheimen. Hun bodde på Mygland til hun ble 96 år. Maria er fra en familie der mange lever lenge, Hun hadde en søster som ble 103 år. Fire søstre ble 375 år til sammen.