En varslet regjeringskrise

DEL

MeningerDE FLESTE har sagt at det ville komme, men ingen har visst det nøyaktige tidspunktet. Regjeringskrisen i Norge er på mange måter varslet – og Fremskrittspartiets uttreden av regjeringskontorene har ligget i luften helt siden statsministeren tok inn de to minipartiene Venstre og Kristelig Folkeparti. Da ble regjeringen på mange måter en fargeløs kompromissmaskin, uten mål og retning. Og når man kompromisser seg gjennom tilværelsen, mister man glød og entusiasme.

DA MANDAGENS meddelelse fra Siv Jensen kom om at hun tar Fremskrittspartiet ut av regjeringen, var det ingen som ble sjokkert. Det kanskje mest sjokkerende er at det ikke har skjedd før. Det sørgelige med Frps avgang fra regjeringsapparatet er at vi i vårt distrikt mister en viktig kanal rett inn i regjeringskontorene, ettersom vi både har stortingsrepresentant Gisle Saudland fra Flekkefjord og ordfører Torbjørn Klungland fra Flekkefjord i samme parti.

VÅR STATSMINISTER, Erna Solberg, har hatt en bred borgerlig allianse som sitt prosjekt. Det å samle de fire partiene i et regjeringskollegium har vært en drøm i mange år for statsministeren, og på veien til prosjektet gikk det hardt ut over Kristelig Folkeparti som for et drøyt år siden var gjennom en dyp og intens splittelse. Den maktkampen endte med at sittende partileder Knut Arild Hareide tapte retningsvalget og overlot lederjobben til Kjell Ingolf Ropstad. Det berømte bilde av tidligere statsminister Borten som bærer staur kan godt brukes som illustrasjon for det politiske klima vi har hatt i Norge det seneste året.

ETTER DRØYE seks år opplever Solberg-regjeringen en viss slitasje. Statsministeren hadde nok håpet at fireparti-alliansen skulle vare frem til valget. Det gjorde den ikke. Nå er de tre igjen som skal styre landet, ved vekselvis å søke støtte hos Frp og Arbeiderpartiet. Den politiske hverdagen i Norge blir nok mer spennende enn det vi har opplevd det siste året. Skjønt, store politiske uenigheter som man trodde skulle løses på kammerset, har ved flere anledninger havnet i det offentlige rom.

Artikkeltags