Moria - sinnelagsetikk versus konsekvensetikk

SOLIDARITET: Både Terje-André Kvinlaug (øverst) og ordfører Per Sverre Kvinlaug minner om kommunens vedtak, og understreker at Kvinesdal er klare til å ta imot mindreårige flyktninger til kommunen.

SOLIDARITET: Både Terje-André Kvinlaug (øverst) og ordfører Per Sverre Kvinlaug minner om kommunens vedtak, og understreker at Kvinesdal er klare til å ta imot mindreårige flyktninger til kommunen. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg har tidligere i Agder omtalt etikken psykopati, ofre andre for seg selv - i det offentlige liv alltid kamuflert som altruisme, ofre seg selv for andre. Istedenfor altruisme kan det også være eller kalles sinnelagsetikk, med motstykket konsekvensetikk.

Politikeres omtanke for «barna» i Moria-leiren, bringe dem til Norge, kan være så ektefølt og edelt det bare vil, gjerne godt hjulpet av andre motiver (jf. innledningen). Men hva har vi politikere for om det ikke skulle være nettopp dem som vurderer konsekvenser? Nå beveges de ikke av hva deres politikk fører til for våre (barne)barn, men kunne det nytte å appellere til omtanken for deres «barn»?

Hva skjer hvis Moria-leiren tømmes, de fraktes til Norge? Den vil bli tom? Nei, vel - og da er det bare å frakte igjen? Hvor mange «barn» er politikerne Kvinlaug i Kvinesdal villig til å ofre? De dør i tusenvis på vei til Europa. Vi får stadig reportasjer om migranter som drukner i Middelhavet, Egeerhavet, ... Men slike tragedier brukes snarere til å framskynde migreringen, jf. bildene av den døde gutten som en gang ble funnet på en strand i Tyrkia.

Hva med våre barn?

Europa har rundt 740 millioner mennesker. Demografer anslår at Afrika vil vokse med rundt 1,4 milliarder mennesker de neste 35 årene. Afrikas folketall vil vokse med et helt Europa på rundt 20 år. Dette er enorme tall som de færreste evner eller orker å forstå, med migranter fra Nord-Afrika og Midt-Østen til Afganistan. Flertallet av dem er unge muslimske menn med indoktrinert forakt for våre verdier og hvordan vi lever. Dette er ikke noen forbigående «flyktningkrise». Det er en permanent tilstand, et voldsomt befolkningspress fra dysfunksjonelle samfunn. Hvis Europa fortsetter å slippe inn migrantene som presser på mot kontinentet vil våre samfunn kollapse. Den europeisk sivilisasjon vil opphøre å eksistere. Det er en eksistensiell trussel.

Artikkeltags