Mot forgubbing og mot fraflytting

FAKSIMILE: Agders intervju med de to statsrådene.

FAKSIMILE: Agders intervju med de to statsrådene.

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.REGJERINGEN SKAL jobbe frem en strategi for å se hva som skal til for at små byer og større tettsteder skal kunne bli kraftsentre for regional vekst og utvikling. Strategien skal bidra til å gjøre det mer attraktivt å bo i småbyene. Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister, skal sammen med distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland skal sammen arbeide frem strategien. Vi velger å ha store forventninger til arbeidet som må komme med konklusjoner ut over det selvfølgelige som at det må bli mer attraktivt å bo i småbyene.

DE TO ministerne er med i en regjering som har gjennomført en rekke reformer som har svekket Distrikts-Norge. Det er nok å se på nærpolitireformen, de stadige og harde kamper for lokalsykehusene og andre reformer som konsekvent har utarmet distriktene. Riktignok har regjeringen flyttet ut både direktorater og andre statlige arbeidsplasser fra Oslo. For dem som har fått disse arbeidsplassene er det naturligvis strålende.

I ARBEIDET skal det ses på flere faktorer under ett. – Det være seg stedsutvikling, kommunalplanlegging, kultur- og fritidstilbud, hva vi kan gjøre for etableringen av privat bedrifter og kompetanseheving, samt for bo- og arbeidsregionen. Det er viktig å se på det i en sammenheng, sier Astrup til Agder. Dette er, med respekt å melde, intet nytt. Utfordringene er heller ikke nye. Men skal man gjøre noe, innebærer det bruk av politisk makt.

DET ALLER viktigste er arbeidsplasser i distriktene. Virkemiddelapparatet for å få virksomheter til å etablere seg utenfor de store byene må være så godt at man ikke er i tvil om hvor man bør etablere seg. Høyere utdanning må på plass med faste satellitter, med et desentralisert universitetstilbud. Her bør myndighetene komme med klare pålegg – og ikke overlate til utdannelsesinstitusjonene å bestemme. Og så bør man så fort som mulig slutte å bruke begreper som robuste fagmiljøer i tide og utide.

LA OSS håpe det kommer noe godt ut av arbeidet til ministrene. Og la oss håper det blir noe mer enn keiserens nye klær. For vi trenger absolutt et løft for å forhindre forgubbing og fraflytting.

Artikkeltags