Gå til sidens hovedinnhold

Bruk refleks på Halloween

Artikkelen er over 6 år gammel

Når Halloween feires lørdag, er det viktig å kle barna med refleks.

(Siste)

[Tønsbergs Blad]  – I mørke kostymer og uten refleks, er det nesten umulig for en bilist å få øye på barna, selv med gatebelysning, sier Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige.

Selv om barnet ser bilen, ser ikke alltid bilisten barnet. Bruker du refleks, reduseres risikoen for å bli påkjørt i mørket med hele 85 prosent.

– Kle barna med refleks eller sy inn reflekser i kostymene. Det kan bli kule effekter, som gjør det moro for barna å bruke refleks, sier Voll.

Voll oppfordrer også alle som får Halloween-gjester på døren, til å ta ansvar for at barna vises i trafikken.

– Mange har reflekser liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det gøy på halloween.

35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket.

Bare om lag fem prosent av de som blir skadet bruker refleks. Hvert år dør i gjennomsnitt mellom 20 og 25 fotgjengere i trafikken i Norge, og rundt 85 fotgjengere blir alvorlig skadet.

– Uten refleks er du synlig først på 25-30 meters hold. En bilfører som kjører i 50 km/t har cirka to sekunder å reagere på før det smeller. Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand. Disse ekstra sekundene er nok til at bilføreren har tid til å reagere og liv kan reddes, sier Voll. (ANB)