Gå til sidens hovedinnhold

Kvinner er best på refleks

Artikkelen er over 6 år gammel

57 prosent av kvinnene sier de bruker refleks når de er ute i mørket.

(Siste)

[Nettavisen]  En fersk undersøkelse viser at 57 prosent av de spurte kvinnene svarer at de alltid bruker refleks når de går ut i mørket. Tilsvarende prosent for menn er nede i 34.

Best på bygda

Totalt er 2.096 personer spurt, og det er Norstat som har gjennomført undersøkelsen på oppdrag for forsikringsselskapet If.

Det kommer også fram at Oslo-borgere er de dårligste på refleksbruk. Bare 28 prosent av de spurte i hovedstaden svarte at de alltid bruker refleks når de går ut i mørket.

I de understående kategoriene var tallene som følger:

* Byer med mer enn 50.000 innbyggere - 40 prosent

* Byer med mellom 5.000 - 50.000 innbyggere - 48 prosent

* Tettsteder - 53 prosent

* Landsbygder - 58 prosent

Usynlig uten refleks

 – Dette er tall som vi må på alvor. Folk i storbyene føler nok en falsk trygghet fordi de tror at gatelys og annen belysning gjør dem godt synlige i trafikken. Med dunkelt gatelys og mørke klær som ikke reflekterer billyktene, blir de nærmest usynlige, sier informasjonsdirektør Jon Berge i forsikringsselskapet If til Nettavisen.

I undersøkelsen kommer det fram at 45 prosent av de spurte hevder å bruke refleks når de går ut i mørket. Dette er tall Trygg Trafikk ikkes stoler på.

– Våre tall viser at det bare er 32 prosent av oss som bruker refleks. Hvert år gjør vi fysiske tellinger ute sammen med Utrykningspolitiet (UP), og disse tallene er fra i fjor, sier kommunikasjonsjef i Trygg Trafikk Ann-Kathrin Årøen.

Årøen tror rett og slett ikke alle er like ærlige når de svarer på spørreundersøkelser.

93 fotgjengere drept

– I slike undersøkelser oppgir gjerne folk at de trener mer enn de faktisk gjør, og at de spiser sunnere enn de faktisk gjør. Alle har lyst å være flinke når de blir spurt, sier Årøen.

En økende trend i markedet er klær med integrert refleks. 

– Risikoen i trafikken halverer risikoen for å bli påkjørt i trafikken hvis du bruker refleks, mener Berge i If.

Ifølge Trygg Trafikk har 93 fotgjengere omkommet i trafikken i Norge fra 2010 til 2015. I samme periode er 449 personer blitt hardt skadd i trafikken. Fem prosent av dem som ble påkjørt brukte refleks.

– Det kommer stadig nye refleksprodukter på markedet, her jobbes det godt med innovasjon. Målet er å skape refleks som har god nok reflekseffekt og ikke blir slitt i vask, sier Årøen.

– Slike plagg kan rett og slett redde liv, understreker hun. (ANB)