Den europeiske stjernen Augestad elsker å reise på turneer over hele kontinentet, og synge for mennesker fra ulike plasser. Hun synes derimot det er kjempespennende å besøke mindre scener som den i Flekkefjord:
– Der kommer jeg tettere på publikum, og jeg elsker det! sier hun til Avisen Agder.
Artistene er enige i at det krever ekstra å nå frem til et mindre publikum, og at de derfor gjør stor innsats under konsertene.
– Vi gir iallfall ikke mindre enn når vi spiller i Berlin, forsikrer trommeren Pål Hausken.
Se: De morer seg
Music For a While er kjent for sin personlig, organisk og kreativ behandling av låtmaterialet. To trekk er fremtredende: vokalist Tora Augestads unike formidlingsevne og stemmekontroll - og bandets improvisatoriske samt humoristiske håndtering av stoffet.
Som tilskuer kan en både se på blikket og kroppsspråket til Augestad, og høre i tonene til instrumentene at artistene har det veldig gøy når de spiller musikken. Man bevitner stor innlevelse, merker en nyskapende tanke, og tidvis mistenker publikum nok at artistene selv synes det er morsomt med deler av repertoaret: Flere av sangene var nemlig satiriske - sjokkerende og provoserende.
Augestad forteller til Agder at av alle artister hun har gått i samarbeid med, trives hun best med å spille med sitt eget band: Music For a While. Sammen beveger de seg i grenselandet mellom improvisasjon og det innøvde, og imponerer publikum med sjangeroverskridende tolkninger av den klassiske sangskatten.
Endeløs univers av lengsel, kjærlighet og sorg
Konserten ble arrangert i regi av Klassisk Flekkefjord og Flekkefjord jazzklubb. Repertoaret besto av musikkstykkene fra bandets nyeste album Esseys, og tok blant annet den tolvårige Anna Othilde Sandvik fra publikum på en reise gjennom flere epoker.
Albumet Essays markerer siste plate i en triologi viet sanger fra den klassiske verden. Platen er bandets fjerde studioplate og er spilt inn i Propeller Recordings med Mike Hartung i Oslo. Repertoaret er hentet fra barokken og romantikken og strekker seg over 300 år.
Platen med sangene fra konserten og en autograf av Augestad, fikk Anna Othilde Sandvik og mange andre kjøpt i etterkant. Nå kan de lytte til Augestad som synger om de evigvarende temaene kjærlighet og lengsel om og om igjen.
– Å synge klassiske verk er som å lese i bibelen
Augestad forteller at det har stor verdi for henne å vite at mennesker for 300 år siden lyttet til de samme sangene som hun, og at de lengtet etter noe av det samme som hun gjør i dag. Det har gjennom årene hjulpet henne med å finne styrke, og hun mener at virkningen klassisk musikk kan ha på mennesker kan sammenliknes med det å lese i bibelen: En finner trøst, styrke og føler seg mindre alene, tenker hun.
– Klassisk musikk binder generasjonene sammen, sier hun.
Å vite at mennesker for flere hundre år siden opplevde frykt og glede. Lytte til når de takker Gud for at alt går fort forbi: både kjærligheten og sorgen over det. Å vite at noen for lenge siden gikk inn i skog uten å være redd - og ønsket at han heller var redd for å kjenne at han var levende - det setter dine egne problemer i perspektiv.