Mytene i «Uten å nøle»

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg hadde egentlig tenkt å legge debatten om «Bismarck-telegrammet» død etter mitt siste innlegg, fordi det tydeligvis ikke hjelper å komme med dokumentasjon mot Stø & Co's fastlåste oppfatning av saken. Men etter et direkte usaklige angrep fra Eivind Stø, som går på min integritet som historiegransker, finner jeg det nødvendig med en ytterligere kommentar.

Svaret er: Pass din egen omgang med kildene. Etter hyllesten av «Uten å nøle» i denne avis, er det på sin plass å påpeke at boken inneholder flere faktiske feil, ikke bare eventyret om «Bismarck-telegrammet».

På side 187 i boken står det at Øymoen ble henrettet 10. mars 1947! Ble han det? Var det ikke Ole Wehus som måtte bøte med livet den dagen – som den eneste i landssvikoppgjøret fra Sørlandet?

Å henrette feil person på trykk, kvalifiserer til inndragning av boken!

Kom dessuten «Cockerel-teamet» med van der Hagen og Jensen inn i ubåt til Tele ved Flekkefjord? Eller landet de i fallskjerm ved Herefoss? – hvilket de gjorde.

I kapittel 14 skrives det om «Swan»-operasjonen, og at Thor Hugo van der Hagen og Gunnar Braastad ble satt i land fra ubåt ved Tele. Ifølge kildene var det faktisk Andreas Fasting og Gunnar Braastad som kom inn i «Swan»-operasjonen.

Resten av feilene og forfatternes omgang med kildene, vil nok noen komme tilbake til. Men dersom flekkefjæringene kan leve med en slik historieskriving, så gjerne for meg. Resten av Sørlandet og landet for øvrig, derimot, finner seg ikke i at en slik lemfeldig granskning og avskrift av kilder blir framstilt som et «standardverk» i norsk krigshistorie!

Vi sitter med langt flere nye kilder om både Cheese og det andre som skjedde i Vest-Agder og på Sørlandet under krigen, enn det Stø & Co gjør. Hvilken betydning Cheese-operasjonene og alle de andre motstandsorganisasjonene hadde i kampen for Norges frihet, vil komme tydeligere fram i vår bok neste høst. Vårt mål er ikke å «bevise det umulige», men å finne mest mulig av sannheten. For at en «sannhet» i det minste skal kunne sannsynliggjøres, må den passe inn i kronologien. Det gjør den ikke i eventyret om at «Bismarck-telegrammet» ble sendt.

Artikkeltags